Drážďanské hudební slavnosti

19. květen 2011

V saských Drážďanech začaly každoroční mezinárodní hudební slavnosti. Letošní, už 32. ročník se od 18. května do 5. června koná pod heslem „Pět elementů".

Představí mladé výjimečné talenty, ostatně jak jednou řekl slavný dirigent Sir Simon Ratttle, který v Drážďanech nebude chybět, světoznámý klavírista Lang Lang je pouze špičkou ledovce. Fokus festivalu je zaostřen na vztah mezi Orientem a Okcidentem, na hudbu jako prostředek pro porozumění lidí různých kultur, která díky své magii působí na lidská srdce.

02084023.jpeg

Podle Christel Goldbachové, mluvčí festivalu, nebudou chybět ani domácí umělci, například Saský vokální soubor, který slaví 25 let existence, Saský Státní orchestr, Drážďanská filharmonie či proslulé chlapecké a mužské sbory jako drážďanský Kreuzchor či lipský Thomannův sbor. Na programu jsou také díla, která se zrodila právě ve Florencii na Labi nebo díla skladatelů, kteří v Drážďanech nebo v Sasku působili.

Součástí festivalu, který proběhne celkem na čtrnácti místech, bude i program „Drážďany zpívají a hrají“, příspěvek festivalu k setkání evangelických církví, které prvních pět dní června hostí Drážďany. Akce se uskuteční 4. června na Brühlově terase, které se přezdívá Balkon Evropy. V rámci večera proběhne i soutěž ve zpěvu a pod širým nebem vystoupí řada církevních pěveckých sborů z celého Saska.

Přijedou také světoznámé hvězdy hudebního nebe jako operní zpěvák René Pape, houslista Christian Tetzlaff, klavíristé Arcadi Volodos a Lars Vogt nebo celista Heinrich Schiff. Magnetem 32. ročníku budou i špičková tělesa jako např. Absolute Ensemble, tokijský smyčcový kvartet, newyorkští či berlínští filharmonici. Ti společně se svým šéfdirigentem Sirem Rattlem převezmou v Semperově opeře cenu za všestranné zprostředkování klasické hudby a edukační programy.

Poprvé se hudební slavnosti přenesou i do reprezentativních prostor Albertina, galerie Nových mistrů a sbírky soch, která se před rokem otevřela veřejnosti v nové kráse po nákladné a náročné rekonstrukci po ničivých povodních z léta 2002.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.