Dramatická senzace v rozhlase. 90 let od premiéry české senzační rozhlasové hry Požár opery

24. červen 2020

Středa 4. června 1930 se nesmazatelně zapsala do historie československého rozhlasového vysílání. Ten den totiž Radiojournal odvysílal hru Jana Grmely Požár opery. Posluchači se domnívali, že v opeře skutečně hoří. A senzace byla na světě. Ale nejen to – hra podnítila úvahy o snadné zneužitelnosti auditivního média i o nových možnostech rozhlasových her. Premiéru vltavského Večera na téma dramatická senzace v rozhlase poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Marek Horoščák
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 24. 6. 2020
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Tzv. senzační rozhlasové hry vznikaly zejména v počátcích rozhlasového vysílání a je pro ně typické, že svou formou dokázaly u posluchačů vyvolat dojem skutečnosti. Jejich vznik a následné odvysílání měly za následek proměnu vnímání rozhlasu jako takového a rošíření možností, jakými je toto médium schopné upoutat pozornost posluchačů.

V letošním roce si připomínáme devadesát let od uvedení Grmelova Požáru opery. Na Vltavě při této příležitosti uvádíme speciální dvouhodinové pásmo. Zazní v něm jak celý Požár opery, tak nově natočené ukázky z dalších senzačních her.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.