Drama v knihkupectví

18. říjen 2006

Před časem jsem se ocitl v jednom velkém knihkupectví. Vystavené knihy se v něm počítaly na tisíce a regály, ve kterých stály, na desítky metrů. Procházel jsem uličkami plných pestrobarevných knih, obhlížel jejich názvy a náhle jsem si uvědomil, že mám před sebou příběh.

Na počátku tohoto nikdy nenapsaného díla stály dvě knížky: Už nechcete žít sami? skvělo se na první z nich, namáčknuté na objemný svazek Jak získat vysněného muže. Co prožívala hrdinka tohoto imaginárního příběhu dál, napovídal sousední regál. Troufalé čtení do postele se jmenoval první titul následovaný trojící Supersex, Něžné násilí a Tygřice. Vše pak v daném oddílu knihkupectví završovala Dokonalá svatba.

Jenže k idylce bylo mezi knížkami stejně daleko jako v životě. Hned vedle oněch hrátek lásky se totiž skvěla díla Cukr a bič nestačí a Jak získat a udržet muže, ženu a vztah. Názvy knih ohlašovaly partnerský konflikt, který se naplno provalil o polici dál tituly Mars a Venuše na pracovišti a Sex na víkend.

Tak jsem pomalu dospěl k regálu narvanému manželskou krizí. Já jsem OK, ty jsi OK, jmenovala se tam první knížka. Jak se přestat hádat, radila druhá. Nebuďte obětí vemlouvala se další a poslední přímo volala o pomoc: Zachraňte své manželství.

Pokračování dramatu v domácí knihovničce...

Sunul jsem se knihkupectvím dál a zmar byl stále větší. Proč muži lžou a ženy pláčou, zahlédl jsem na jednom knižním hřbetu. Jak zvládnout domácnost, manžela, práci, děti a sebe, stálo na knížce vedle, a to zdaleka nebylo všechno. Proč muži opouštějí ženy. Muži za to nemůžou, ale ženy také ne. Deset největších hloupostí, jimiž si ženy komplikují život.

Procházel jsem kolem hradby knih a obálky před mýma očima stvrzovaly strašný partnerský sešup mých anonymních hrdinů: Takový bezvadný chlap - jen žít se s ním nedá. Proč muži jsou tak rychle hotovi a ženy to jen předstírají. Proč jsi stále tak neklidný? Proč jsi tak žárlivý? Proč mi děláš scény? Základy mužského šovinismu. Závislí muži. Závislé ženy.

A tak jsem s koncem jedné, sotva patnáct metrů dlouhé knihkupecké uličky dospěl k závěru celého příběhu. Tituly hovořily jasně: Syndrom vyhoření. Pomoz si sám - stejně ti nikdo jiný nepomůže. Jak přežít rozvodové peklo. A úplně nakonec: Kam se poděly mé peníze?

Rychle jsem vyšel na čerstvý vzduch. Něco takového jsem nečekal. Zašel jsem si do knihkupectví, neotevřel zde jedinou knihu - a přesto jsem nad nepřečtenými knížkami zažil pořádné drama.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.