Drago Jančar: Rajské údolí. Jiří Hanák čte povídku světoznámého slovinského autora

30. září 2022

Prozaik, dramatik a vynikající esejista Drago Jančar patří k nejvýznamnějším a také nejznámějším postavám slovinské literatury. V jeho hlubokém příběhu Rajské údolí se protínají osudy zapomenutých emigrantů, kteří kdysi v Kalifornii snili o životě v pozemském ráji, s osudem světoznámého básníka Robinsona Jefferse. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Hanák
Překlad: František Benhart
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: v roce 1996

Drago Jančar se narodil 13. dubna 1948 v Mariboru. Vystudoval práva a zprvu pracoval jako novinář. V roce 1974, kdy mu bylo 26 let, byl komunistickou tajnou policií zatčen a následně krátce uvězněn za údajnou nepřátelskou propagandu.

Od konce 70. let se už věnoval výhradně literatuře. Nejen jako autor, ale i jako nakladatelský redaktor a mezi lety 1987 a 1991 byl předsedou Slovinského centra PEN klubu. Z 80. let pochází většina jeho dramatických děl, ať už televizních scénářů nebo divadelních her. Od 90. let se zaměřuje na prozaickou tvorbu, je autorem několika románů a několika desítek povídek. Rozsáhlá a velmi oceňovaná je jeho esejistická tvorba, ve které často reaguje živě na současný stav světa a je příznačné, že mezi jeho esejem a prózou někdy nelze vést ostrou dělicí čáru.

Zřetelné esejistické prvky lze nalézt i v povídce Rajské údolí, která vznikla počátkem 90. let. Jejím základem je příběh komunity slovinských emigrantů, kteří pod vedením faráře Jarama opustili v roce 1895 rodné alpské údolí a usadili se v Eden Valley v Kalifornii. Idealistické sny o životě v pozemském ráji ale brzy narážejí na řadu překážek v nepřátelském prostředí i na zlatokopecké touhy některých členů komunity. V roce 1920 pak na místo už zaniklé osady přichází mladý básník Robinson Jeffers, který nedaleko buduje svou slavnou Jestřábí věž. Osudy zapomenutých osadníků a světoznámého básníka se tak protínají v jakémsi spirituálním oblouku.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.