Dora Čechova: Tři ruské povídky z knihy Nechtěl jsem být Leninem

29. duben 2020

Tři soukromá nahlédnutí do tří životních osudů dnešních Rusů. Povídky současné české autorky z knihy Nechtěl jsem být Leninem poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Martin Mejzlík, Pavel Novotný, Dagmar Novotná
Připravila: Jana Pithartová
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v roce 2015

Dora Čechova má ruského otce a narodila se roku 1971 ve vlaku na trase Moskva–Praha. Studovala tvorbu textu a scénáře na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Působí jako pedagožka, žije střídavě nedaleko Prahy a v Moskvě. Právě sem zasadila hrdiny svých povídek z výboru Nechtěl jsem být Leninem. Do města, kde se prolínají světy oligarchů, chudáků, umělců, dělníků, turistů i venkovských přistěhovalců. Ocitáme se ve vlacích, zasutých dvorcích, v panelácích i na dačách, v podzemní síti metra.

Hrdinové autorčiných povídek žijí obvykle jiné životy, než zamýšleli, ale přesto prokazují neomylnou schopnost přežít. Autorka na ně pohlíží s pochopením i nadhledem, s nostalgií i humorem.

Po vydání sbírky Nechtěl jsem být Leninem, ze které vybíráme povídky V Klubu lovců, Děda a R 209 Vltava, rozšířila Dora Čechova svou tvorbu o další soubor krátkých textů. V roce 2015 vyšla její úspěšná kniha Padaná letní jablka.

autor: Jana Pithartová
Spustit audio

Související

  • Emil Hakl: Trainspoking

    Spisovatelovy osobní zážitky z festivalu Čtení ve vlaku přetavené do původní rozhlasové povídky. Účinkuje Filip Kaňkovský.