Dopisy, odpovědi a nové estetiky: Klavírní edice newyorských Elsewhere

26. říjen 2019

Když před dvěma lety otevřela v New Yorku nové hudební vydavatelství Elsewhere producentka japonského původu Yuko Zama, začala se psát dost zajímavá nová kapitola současné hudby. Připravil a uvádí Pavel Klusák.

Label Elsewhere, tedy Jinde, stal se místem pro publikování právě hudby tichých taktik a kompozice po Johnu Cageovi, po ambientu Briana Ena, často se zapojením zvuků reálného světa anebo s nějak šalamounsky posunutým autorstvím.

Elsewhere letos vydali záměrně tři klavírní alba najednou. Jsou různá i související, a tak je určitě podnětné představit si je společně.

Francouzský autor a klavírista Melaine Dalibert nahrál album skladeb pro sólový klavír Cheminant (Kráčející); Lettres et Replis (Dopisy a odpovědi), cyklus volně notovaných skladeb Bruna Duplanta, interpretuje jeden z výrazných klavíristů tiché scény, nizozemský Reinier van Houdt. Pořad uzavírají klavíristka Shira Legmann a Michael Pisaro, skladatel z Los Angeles, jehož cyklus Barricades (Barikády) vzdáleně a zmutovaně odráží barokní polyfonii Francoise Couperina.

Elsewhere, label v produkci Yuko Zama, sugestivně představuje autory, kteří kladou důraz na naslouchání a vedou dál celou estetiku děl pro klavír.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio