Dope Aviators pasírují finskou křehkost do slovenské elektroniky

30. květen 2014

Když předloni vydávali své debutové album Product, na obal vmontovali Žižkovskou věž do Lomnického sedla a na zadní část finské jezero. Pop-elektronická formace Dope Aviators si potrpí na symboliku. Ve slovenských Tatrách zplodili první písně, v Praze nahráli a mixovali své první album a pak se odklidili do finského Tampere.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Když se po necelých dvou letech vraceli do své rodné země, přivezli si hostujícího člena - finského kytaristu Tima Alatala - a spoustu nového materiálu, který po kouskách rozdávali na koncertní šňůře. Teď potěšili i ty, kteří jejich album Product z roku 2007 vyposlouchali do posledního tónu a jsou natěšení na jejich elektronické námluvy pomalých melodií. Přes label 11 Fingers Records vypustili EP Another Stupid Song, na kterém představují tři zbrusu nové písně a trojici remixů UFO As a Gift, jejichž původní verzi jsme mohli slyšet už na jejich debutu.

00888582.jpeg

Závratné novoty se v Another Stupid Song hledat nevyplatí ani pod lupou. První polovina EP, trojice čerstvých skladeb, ukolébává a vůně experimentálních psychedelií, na kterou vás v debutu nalákali, vyčpěla s prvním větrem. Duo Emko a Kasko na svém pilotním talíři ulítávají do abstraktivních zvukových struktur, kytarových výplní, melodických písní a svůj prostor načechrávají na snovém polštáři a melancholických zvucích. A vy začínáte děkovat, že poloviny jsou vždycky dvě. Celkem tři remixy písně UFO As a Gift vás lehce profackují z předešlé a zahleděné nostalgie a rozšíří hudebně-prostorovou viditelnost.

Pulsy elektronických vibrací vám tady budou ze zvyku chybět, ale proč hledat ve všem pompéznost, když křehkost a fantazijní zvuky se dají propasírovat všemi skulinami. Dope Aviators vůbec nezní slovensky, a protože mi jejich nasládlá příchuť stále přebíhá v hlavě, nenapadá mě žádná česká formace, která by si k nim mohla dát rovnítko. Pokud stejně jako já patříte mezi ty, kterým únorový koncert Dope Aviators v Praze záhadným způsobem unikl, případný další si rozhodně ujít nenechte. Naviják v podobě Another Stupid Song je sice zavádějícím počinem, ale stejně doufáte, že v jejich produkci a naživo vás čeká mnohem bohatší zážitek.

00888584.jpeg
Spustit audio