Dominik Wania Trio – polská jazzová špička s přesahem do ČR

3. duben 2014

V pořadu Planeta jazzem posetá se opět vydáme do Polska a představíme si mladého pianistu Dominika Waniu, který byl letos nominován na cenu Fryderyk, což je polská obdoba českých Andělů.

Dominik Wania pochází z města Sanok na jihu Polska. Na klavír začal hrát ve třech letech, v roce 2005 dokončil hudební akademii v Krakowě a poté získal stipendium, které mu umožnilo vystudovat na bostonské New England Conservatory of Music. Zde se setkal například s panamským pianistou Danilo Perezem nebo se saxofonistou Jerry Bergonzim. V minulosti spolupracoval například s Marcusem Millerem, Davem Liebmanem, Lee Konitzem nebo s Marylin Mazur.

Za zmínku stojí originální projekt Portraits, spojující zvuk klavíru a japonské flétny shakuhachi, na kterém se spolu s ním podílel arménský flétnista Geni Skendo. V Praze vystoupil Dominik Wania před dvěma lety s kvintetem polského saxofonisty Piotra Barona v rámci koncertního cyklu Jazzu na hradě a v loňském roce se představil na pražském Festivalu jazzového piana.

Díky svému debutovému CD Ravel, které vyšlo loni v červnu, byl Wania nominován na Fryderyka ve všech třech kategoriích: Umělec roku, Debut roku a také Album roku. A právě CD Ravel bude znít v našem pořadu. Jedná se o osobité uchopení klavírní suity Zrcadla od Maurice Ravela. Dominik Wania zaranžoval všech pět částí této suity a nahrál je spolu se svým triem. To tvoří spolu s ním výrazní představitelé mladého polského jazzu: basista Max Mucha, který je u nás známý díky působení v česko-polské kapele Inner Spaces a bubeník Dawid Fortuna, který v Česku koncertoval například s pianistou Pawlem Kaczmarczykem.

03093937.jpeg

Je to právě motiv zrcadlení, který se přímo nabízí, chceme-li hovořit o CD Ravel. Waniova hudba zde nevytváří odraz Ravela jako v zrcadle, ale spíše jako ve zčeřené vodní hladině. Velice důkladně a systematicky nasál Ravelův hudební jazyk, ale do svého světa nechal vstoupit pouze některé melodické a rytmické fragmenty. Výsledkem je koncepčně, kompozičně i hráčsky vytříbené album, které si nominaci na cenu Fryderyk opravdu zaslouží.

Spustit audio