Dom Flemons: Písně černých kovbojů z Divokého Západu

Zpěvák a hudebník Dom Flemons na albu Black Cowboys  ruší barvotiskový obrázek výhradně bělošského amerického Západu, jak nám ho vtiskly filmové westerny, Karel May a populární rodokapsy.

Ještě v řadách černošského tria Carolina Chocolate Drops se zpěvák a a multiinstrumentalista Dom Flemmons podílel na odtajňování pravěku americké hudební historie, ze které nám toho bylo prý hodně zamlčeno. Na albu Black Cowboys zase ruší barvotiskový obrázek výhradně bělošského amerického Západu, jak nám ho vtiskly filmové westerny, Karel May a populární rodokapsy. Ve skutečnosti se Západ a obchod s dobytkem bez černošských kovbojů neobešly a jednu z nejznámějších disciplin rodea - bull wrestling - dokonce vymyslel černý honák z Textasu Bill Pickett. Přehlížena zůstává i černošská kovbojská hudba, kdy se teprve zpětně dozvídáme, kolik známých písní jde za černošskými autory. 

Flemmons zapomenuté i známé skladby uvádí do historického kontextu s mnoha skvělými spoluhráči ( Alvin „Youngblood“ Hart, Jimbo Mathus, Brian Farrow, Dante Pope nebo Dan Sheehy) a album vychází v rámci oslav 70. výročí amerického vydavatelství Smithsonian Folkways Recordings.

Spustit audio