Dokumenty ovládnou Jihlavu

14. říjen 2002

Již pošesté proběhne v Jihlavě Mezinárodní festival dokumentárních filmů - filmová událost otevřená všem druhům dokumentárních filmů. Ve dnech 25.-28.10. představí plátna tří jihlavských kin nejlepší české a zahraniční snímky, vybrané napříč prostorem i časem, po projekcích proběhnou tradiční diskuse s filmovými tvůrci.

Symbolem festivalu je od loňského ročníku trychtýř - prostředek proměňující vnímání, hravý i metaforický. Spojení s heslem Myslet filmem! má podtrhnout specifičnost celé akce: smyslem festivalu není shromáždit ohromující stovky filmů, které nemají diváci beztak možnost shlédnout, ale riskovat výběrem - a zařadit do programu skutečně nejpozoruhodnější díla.

Režisér Karel Vachek při natáčení jednoho ze svých dokumentárních filmů

Světovou premiéru bude mít letos v Jihlavě nejnovější film režiséra Karla Vachka Kdo bude hlídat hlídače aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma. V soutěži se objeví i bakalářský film Filipa Remundy, studenta FAMU, Obec B., který již letos uspěl v mezinárodní soutěži filmového festivalu v Karlových Varech a získal Cenu pro nejlepší dokumentární film v kategorii krátkých filmů. Mezi přihlášenými filmy jsou i Hledači pevného bodu Pavla Kouteckého, Sbohem, slunce Martina Řezníčka nebo Svěcení jara režisérky Jany Ševčíkové.

V retrospektivní sekci průhledné bytosti představí letos v Jihlavě program tři velké osobnosti světové kinematografie: Jean-Luc Godard, Jonas Mekas a Jan Němec. V dalších sekcích festivalový program upozorní na dokumentární snímky zemí uprostřed Evropy, oceněná filmová díla z prestižních mezinárodních festivalů, výjimečné filmové projekty, kinematografii Chorvatska, hudební filmy a mnoho jiných. Festival budou doprovázet zajímavá autorská čtení, divadelní představení či koncerty. Rozhodně se jedná o ojedinělou příležitost spatřit výjimečnou kolekci často obtížně dostupných děl.

Bakalářský film Filipa Remundy Obec B.
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.