Dokument SAMA: Luba Skořepová se symbolicky vrátí na prkna, která znamenají svět

21. září 2017

Luba Skořepová se dnes večer symbolicky vrátí do pražského Divadla Rokoko. Uskuteční se tu premiéra dokumentu SAMA.

Dnes je to čtyřiadevadesát let, co se narodila významná a populární divadelní a filmová herečka Luba Skořepová. Zemřela v prosinci loňského roku. Večer se Luba Skořepová symbolicky vrátí do pražského Divadla Rokoko. Uskuteční se tu totiž premiéra dokumentu s názvem SAMA. Snímku se režijně ujal Otakar Faifr, který vedle slavné herečky strávil několik let jako její spolupracovník.

Film je o staré ženě, která zůstala na všechno sama. Odehrává se pouze v jejím bytě. Jeho jedinou aktérkou je 92letá herečka Luba Skořepová. Zájem přátel, rodiny a divadel slábne, a tak se rozhodne, že její poslední šancí, jak se vrátit na jeviště, je zprodukovat si představení sama. Pomocí svého mobilního telefonu zařizuje pronájem sálu, shání režiséra a kolegyni, která by s ní ve hře vystupovala. „Chtěli jsme zachytit příběh toho, kdy se stará herečka chce vrátit na jeviště, chce být aktivní a nechce být zbytečná,“ říká Otakar Faifr. Během nelehkého procesu zkoušení ze svého bytu neustále volá o pomoc. Zamýšlí se nad touhou po uznání, smyslem života i blížící se smrtí.

Erik Tabery: Pokud chce společnost nabýt vnitřního klidu, musí se vrátit k základním hodnotám

Erik Tabery

Po knihách Vládneme, nerušit z roku 2006 a Hledá se prezident z roku 2008 přichází český novinář, politický komentátor a šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery s novou knihou.

Film není jen o herečce, je o stáří obecně. „Naším záměrem bylo, aby zhlédnutí filmu v lidech vyvolalo chuť diskutovat o stáří, o osamocení,“ říká režišér. Ve filmu je použitý i velmi zajímavý historický materiál, který byl publikován vůbec poprvé. „Zhruba před pěti lety jsme se domluvili s Lubou Skořepovou, že nám pustí své osobní archivní materiály. Jako jedna z prvních si totiž koupila kameru a natáčela. Dělala to proto, že chtěla zachytit své kolegy z divadla apod. Tento materiál viděla po 60 letech od doby, kdy vznikl. A my si nahráli její autentický komentář k jednotlivým situacím,“ doplňuje režisér.

Po dnešním uvedení v Divadle Rokoko se snímek vydá do kin.

autoři: Tomáš Pilát , Hok
Spustit audio