Dokud nás smrt nerozdělí - zlatou střední cestou

13. únor 2004

Stejně jako u jiných žánrů, i mezi akčními komediemi se najdou kusy s různou trvanlivostí. Existují takové, které vstoupí do filmové historie a televize je v celém světě ještě po dvaceti letech úspěšně reprízují, takové, které propadnou už v prvních dnech promítání, i takové - těch je zdaleka nejvíc -, které jsou stejně průměrné, když přijdou do kin jako po letech na TV obrazovkách. Dokud nás smrt nerozdělí (remake stejnojmenného filmu z roku 1979, u nás v televizi k vidění pod názvem Příbuzní) měl pravděpodobně ambice zařadit se mezi prvně jmenované, skončil však v kategorii zlatého středu. Je vcelku dobře odvedenou rutinou, která splňuje vše potřebné, ale nepřináší nic nového.

Příběh je, jak by se dalo očekávat, velmi pestrý a tisíckrát zamotaný. Základní motiv je ale zřejmý - dva charakterově protichůdní hrdinové spolu koexistují tak dlouho, dokud jeden druhého neovlivní, bílý nezíská kus černého a černý bílého. Steve Tobias (Michael Douglas) je dobrodruh, pracuje jako tajný agent CIA, což o něm neví ani pronásledující komando z FBI. Natož Jerry Peyser (Albert Brooks), spořádaný ortoped, co má svůj život přesně nalinkovaný a je dojemně nudný. Společné mají jen jedno - jejich děti se mají brát. Je pár dní před svatbou a obě rodiny se scházejí na slavnostní večeři, Tobias se však ani zde nevyhne "pracovním povinnostem" a vše se vstupem jeho zločineckých partnerů začíná proklatě zamotávat. Za chvíli už Tobias s Peyserem letí soukromým letadlem Barbary Streissandové do Francie, aby vyměnili radioaktivní součástku vojenské ponorky za kufřík peněz... Svatba je v tu chvíli to poslední, na co mají oba pomyšlení. Přesto k ní po tisícátém a jednom zvratu v ději dochází, a i když i na ní dopadne vše docela jinak než Peyser původně plánoval, ve finálním záběru nechybí na tváři žádné z hlavních postav slzy dojetí.

Z filmu Dokud nás smrt nerozdělí

Na samotný příběh nebývá v tomto žánru kladen výrazný akcent; hlavní je, aby akční scény vzbuzovaly napětí a hlášky a vtipy byly co nejveselejší. Pozastavovat se nad často nelogickými dějovými zvraty, zaměřovat se na věrohodnost vykreslení jednotlivých charakterů, stejně tak jako čekat, že finále nebude jedním mohutným happyendem, při kterém zlo odchází a dobro oslňuje, by postrádalo větší smysl. Divákovi, který se pod vlivem šťavnatých upoutávek, podložených nejedním velkým jménem, do kina dostane, by bylo vhodné doporučit, aby více než několik povedených akčních scén a pár vtipných dialogů raději neočekával - může pak být jedině příjemně překvapen. Některé scény jsou předem ztracené odhadnutelností pointy, jiné jsou k uzoufání zdlouhavé, bohužel právě takových přibývá směrem ke konci. Nutkání sledovat čas zbývající do konce filmu vrcholí u nekonečně dlouhé závěrečné řachandy kolem svatební hostiny spojené se záchranou hostů před výbuchem jaderné ponorky.

Z filmu Dokud nás smrt nerozdělí

Andrew Fleming (známý spíše jako komediální scénárista) tímto dílem jako režisér debutoval, a možná právě proto se neuměl vypořádat s pokušením sklouzávat tak často k žánrovým klišé. Zdá se však, že mu práci v tomto ohledu příliš neusnadňovalo ani scénáristické duo Nata Mauldina a Eda Solomona - alespoň druhý jmenovaný má na kontě i velmi úspěšné Muže v černém (Men In Black). Dvě herecké hvězdy v čele si snímek Dokud nás smrt nerozdělí patrně ve svých životopisech také nebudou barevně podtrhávat - ne snad, že by to oba měli zapotřebí. Sečteno podtrženo, od všech zúčastněných tvůrců i herců bylo možné čekat víc, než výsledný tvar přinesl. To, že se od své původní podoby z roku 1979 současný remake odchýlil téměř k nepoznání, by ani nemuselo být na škodu, více zamrzí zklamání nadějí, které bylo lze do tvůrčího týmu Dokud nás smrt nerozdělí vkládat.

Z filmu Dokud nás smrt nerozdělí

Oficiální web filmu

Dokud nás smrt nerozdělí (The In-Laws, USA, 2003) Hrají: Michael Douglas (Steve Tobias), Albert Brooks (Jerry Peyser), Vladimir Radian (Cherkasov), Robin Tunney (Angella Harris), Lindsay Sloane (Melissa Peyser); Hudba: Klaus Badelt, John Powell; Kamera: Alexander Gruszynski; Scénář: Nat Mauldin, Ed Solomon; Režie: Andrew Fleming; 95 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.