Dodnes mě trápí, že jsem s babičkou nedokázal mluvit o posledních věcech, přiznává Ondřej Nezbeda

2. únor 2018

O loučení, odcházení a umírání vyprávějí novinář Ondřej Nezbeda a spoluzakladatelka hospicu Cesta domů Martina Špinková

Ondřej Nezbeda je původní profesí učitel biologie a tělesné výchovy, ale již dlouho se živí jako novinář. V roce 2015 nastoupil do mobilního hospice Cesta domů jako pečovatel a redaktor. V rámci grantu Rok jinak zpracoval knihu Průvodce smrtelníka, za kterou získal v roce 2017 cenu Magnesia Litera pro objev roku. V Cestě domů zůstává jako pečovatel.

První osobní zkušenost se smrtí jsem získal, až když mi umírala babička

Průvodce smrtelníka nemá bořit tabu, nýbrž podat pomocnou ruku. Autor odpovídá na základní otázky spjaté s péčí o umírající a nevyléčitelně nemocné. Jak zajistit domácí péči o nemocného? Jak lze léčit bolest? Jak hovořit s umírajícími o jejich přáních? Vedle praktických rad kniha přináší řadu osobních příběhů a rozhovorů s odborníky.

Dětskými knížkami o smrti dodáme odvahu především rodičům. Děti se totiž smrti nebojí a ptají se na ní

Martina Špinková vystudovala UMPRUM v Praze, obor knižní kultura a písmo, maluje, ilustruje a píše. Je spoluzakladatelkou mobilního hospicu Cesty domů, od roku 2002 do roku 2012 byla jeho ředitelkou. V současnosti je šéfredaktorka Nakladatelství Cesta domů. Je zodpovědná za publikace, které Cesta domů vydává, připravuje ediční plán, koordinuje práci s autory a výtvarníky, kteří na knihách spolupracují. Na publikacích Cesty domů spolupracovala od počátku jak autorsky, tak redakčně. Je mimo jiné autorkou ilustrovaných dětských knih Anna a Anička; Kocouře, Ty se máš; Malé dobré zprávy nebo Divný brach strach.

Martina Špinková

Celý záznam pořadu včetně dalších hostů a hudby podle výběru Petra Dorůžky si můžete poslechnout zde:

Spustit audio