Dobrý skutek

11. říjen 2003

Když se z iniciativy Zdeňka Svěráka spojilo Centrum Paraple s Českým rozhlasem a Radioservisem k vydání CD Příběhy Petra Šabacha, učinily tyto instituce spolu se šesti herci, kteří Šabachovy povídky čtou, dobrý skutek hned ve dvou oblastech. V oblasti humanitární, protože výtěžek z prodeje nahrávky jde ve prospěch postižených, a pak i v oblasti umělecké, protože se producentům nahrávky podařilo pro četbu šesti Šabachových povídek vybrat šest vynikajících interpretů: Zdeňka Svěráka, Martina Dejdara, Bolka Polívku, Ondřeje Vetchého, Jaromíra Hanzlíka a Jiřího Lábuse.

Herci jsou obsazeni tak, aby témata, zorný úhel i specifický humor jednotlivých próz odpovídal jejich odlišným hereckým typům. Když například Zdeněk Svěrák propůjčuje svůj hlas třináctiletému hrdinovi první povídky, který vypráví, jak ho právě v době, kdy zkoušel roli zajíce pro vánoční školní představení, požádala nejkrásnější dívka ze školy, aby ji navštívil doma, zprostředkuje interpret posluchači nejen humor vyplývající z naivního pohledu dětského hrdiny, ale také jeho lehce trpký tón, jehož oprávněnost se ozřejmí teprve s pointou příběhu.

Příběhy Petra Šabacha

Ať se již Šabachovy povídky vztahují k cirkusovému zápasu s medvědem, noření hlavy do výlevky hospodského pultu, čurání do výšky či zmizení Austrálie ze školní mapy, vždy obsahují vedle humoru i moment napětí a nepostrádají přídech melancholie. Interpreti, byť každý po svém a jinými výrazovými prostředky, dokázali kvality autorova stylu plně rozehrát a tím je ještě zvýraznit.

autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.