Dobrý příběh a humor, který jde na hranu, se vždycky vyplatí produkovat, říká Kamila Zlatušková

18. září 2020

Seriálovou tvorbu s důrazem na Velkou Británii, ale také to nejlepší z produkce zemí východní Evropy včetně premiéry webové série Terapie sdílením, která vychází z populárního projektu dvojice Ester a Josefína – to letos nabízí festival Serial Killer. V pozměněné podobě proběhne v Brně a zejména on-line, do Vizitky si proto Ondřej Cihlář pozval ředitelku festivalu Kamilu Zlatuškovou.

„Ukázalo se, že naše prognózy byly správné, akorát jsem si myslela, že dva tisíce nakažených koronavirem denně budeme mít až zhruba o deset dní později,“ říká ředitelka festivalu Serial Killer, který 22. září startuje ve speciální digitální verzi. Kvůli aktuální pandemické situaci se organizátoři rozhodli, že skoro všechny seriály, které by se v běžném provozu promítaly v brněnských kinech, dají k dispozici na web dafilms.cz.

Kamila Zlatušková

V pátek pak v Divadle Husa na provázku začne festival v menším měřítku – s diváky se tu setkají filmoví profesionálové, publikum uvidí exkluzivní premiéru seriálu, který do Brna doputoval z londýnské HBO, a premiérově se odvysílají i díly nového webového vztahového mini seriálu Terapie sdílením. Po 27. září, kdy festival oficiálně skončí, ale za normálních nekoronavirových okolností nekončí práce pro Kamilu Zlatuškovou. Jak ve Vizitce řekla, čeká ji objíždění důležitých akcí a propagování seriálů z východní Evropy, které na festivalu uspěly.

„První rok u nás vyhrál chorvatský festival Strážce hradu, který se nakonec vysílal i na britské stanici Channel 4, což byla jedna z prvních vlaštovek směrem k západoevropskému vysílání,” konstatuje. „Dostat tyhle seriály do českých televizí je běh na dlouhou trať, ale například skvělou ukrajinskou sérii Hide and Seek, kterou jsme loni pouštěli ve světové premiéře, nakonec začala vysílat Prima Cool.“

V Brně začíná festival Serial Killer, který divákům přibližuje televizní a internetovou seriálovou tvorbu

Jazyk je jen psychická bariéra

Kamila Zlatušková probírala ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem také úspěch seriálu Most!, jímž před dvěma lety celý Serial Killer začínal. „Filmoví odborníci mu tehdy moc nevěřili, ale my ho uvedli v plné palbě s desetičlennou delegací a půl roku na to se ukázalo, že náš odhad byl dobrý,“ říká.

Hlavní hrdinové seriálu Most!

„Obecně v soutěži postrádám víc komediálních věcí. To, že filmy natočené v menšinových jazycích nemají šanci cestovat po světě, není pravda, jazyk je jen psychická bariéra. Dobrý příběh, dobrý humor, který jde na hranu, se vždycky vyplatí produkovat. Kdyby humor nebyl stejný napříč zeměmi, ani anglické komediální seriály by nebyly celosvětově úspěšné,“ odkazuje například k tvorbě Rickyho Gervaise.

Kamila Zlatušková vystudovala žurnalistiku na Masarykově univerzitě a scenáristiku a dramaturgii na JAMU, kde ji ovlivnili hlavně Jan Gogola starší a Antonín Přidal. Pedagogicky však působí v Praze na FAMU („je to sebevědomý, ambiciózní a zrychlený svět“). Chystá seriál z prostředí hobby marketu a zakládá televizní akademii propojenou s festivalem Serial Killer. Akademie by měla hledat nové oborové talenty a nabízet také různé workshopy filmovým profesionálům.

Festival Serial Killer v roce 2019

Čtvrtou sadu časosběrného dokumentu Ptáčata o romských dětech, které nebyly vítanými spolužáky, nechystá, témata týkající se diskriminace, nerovnosti anebo třeba uprchlictví jsou pro ni ale klíčová a v seriálech by se podle ní měla odrážet. „Strhující seriály tohoto typu dělá například Austrálie. Bylo by super, kdyby se k nám takové věci dostávaly ve vysílacích časech, na které dosáhnou i lidé, kteří musí brzy ráno vstávat do práce.“

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Kamila Zlatušková mluví o fenoménu webových seriálů, odlivu filmových režisérů k seriálové tvorbě anebo o tom, proč čeští seriáloví tvůrci zatím nepatří mezi hybatele evropského dění.

Spustit audio