Dobře zašitej frajer. Vtipné i melancholické povídky Petra Šabacha

27. červenec 2022

Večerní matiné s mistrem Oldřichem Musilem a Vesmírná podivnost. Tomáš Pavelka čte dvě povídky českého spisovatele z knihy Dobře zašitej frajer, kterou uspořádali Václav Kahuda a Emil Hakl. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Tomáš Pavelka
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 26. 7. 2022

Povídky Večerní matiné s mistrem Oldřichem Musilem a Vesmírná podivnost spadají do oddílu „ze šuplíku“ v knize Dobře zašitej frajer. Výbor toho nejlepšího z Petra Šabacha připravili Václav Kahuda a Emil Hakl. Právě on v doslovu o autorovi píše: Budu se pravidelně vracet k Šabachovým historkám, podloženým detailní znalostí pražských prostředí. K drobným frkům sršícím na pozadí drtivých politických změn. K osudově bezmocným frajerům, k babkám i babičkám, k opilcům ztraceným ve městě, k nepovedeným láskám, k jeho umění bezprostřední zkratky.

Zdeněk Svěrák zase v předmluvě knihy vyzdvihuje autorův humor, onu nutnou výživu k životu. Rozhlasově uváděné povídky dokládají vše řečené:

Večerní matiné s mistrem Oldřichem Musilem je groteskou o tom, jak se zvrhne rozhlasový rozhovor se zasloužilým umělcem, když do něj vstoupí zvídavá posluchačka. Tu ovšem zajímá všechno možné, jen ne samotný mistr a jeho světový úspěch v newyorské Metropolitní opeře.

Vesmírná podivnost pak vypráví o astronautovi, který odmítá splnit rozkaz řídícího střediska a nakonec odmítá i prosby samotné ředitelky a své manželky. Přepadla ho totiž podivná úzkost. 

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.