Do výstavních sálů se vrací život. Národní muzeum nevzdává výstavu o Egyptě a Národní galerie odloženého Rembrandta

10. květen 2020

Dezinfekce, roušky i cedule a značky upozorňující na povinné rozestupy. To vše je nově nezbytnou součástí provozu muzeí a galerií, které se rozhodnutím vlády mohly od pondělí 11. května znova otevřít. Některé výstavní sály sice zůstanou ještě pár dní zavřené, většina institucí ovšem dřívější termín uvolnění vládních opatření využije. Po téměř dvouměsíční nucené přestávce otevřelo například Národní muzeum a také Národní galerie Praha. Jak to v nich teď vypadá? A co bude dál?

Národní muzeum otevře většinu svých objektů v Praze i mimo ni. Vypravit se můžete například do Historické budovy na Václavském náměstí, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea nebo Národního památníku na Vítkově. „Historická budova je veliká a asi budeme moci pustit méně lidí, než kolik pojme, takže prosíme, aby návštěvníci byli trpěliví a vnímali, že bude otevřeno spíše v symbolickém provozu. Plánujeme to tak na měsíc, během kterého jsme snížili vstupné na polovinu,“ říká generální ředitel Michal Lukeš.

Během června už chce muzeum otevřít nové výstavy, včetně jedinečné výstavy „Sluneční králové“, na kterou má více než stovku předmětů zapůjčit slavné Egyptské muzeum. Výstava přiblíží lokalitu Abúsír, na které desítky let pracují čeští egyptologové.

Restaurování plejtváka myšoka

Nucenou pauzu muzeum využilo nejen k údržbě, úklidu nebo drobnějším opravám, ale pokračovalo také v restaurování svého největšího a nejslavnějšího exponátu – plejtváka myšoka. „Ani po otevření muzea nechceme lidi připravit o pohled na tuto velrybu. Z balkonku budou moci nakouknout doslova pod ruce restaurátorů,“ uvedl ředitel Michal Lukeš.

Národní galerie otevře Veletržní i Schwarzenberský palác a Anežský klášter

Pouhé čtyři dny byly v březnu otevřené nejnovější výstavy Národní galerie Praha ve Veletržním paláci jako je například retrospektivní výstava Kurta Gebauera, výstava "Nebourat! Podoby brutalismu v Praze" nebo "Ozvěny Benátského Bienále: Stanislav Kolíbal". V úterý 12. května se ale Veletržní palác znovu otevřel veřejnosti, stejně jako Schwarzenberský palác, ve kterém je stálá expozice Staří mistři, a Klášter sv. Anežky České s dlouhodobou expozicí středověkého umění.

Z výstavy Staří mistři ve Schwarzenberském paláci

„Naši zaměstnanci budou návštěvníky upozorňovat na nutné rozestupy. Doporučujeme, aby si lidé kupovali vstupenky online nebo aspoň platili kartou. Naši pokladní budou mít ochranné prostředky. To znamená samozřejmě roušky, někteří i štíty a kdo bude chtít, tak i rukavice,“ popisuje dočasná ředitelka galerie Anne-Marie Nedoma.

Kromě výstavy Krásné madony ze Salcburku v Klášteře sv. Anežky České se podařilo prodloužit všechny aktuální výstavy. Některé z těch plánovaných sice musela galerie zrušit, očekávanou výstavu „Rembrandt: Portrét člověka“, která se měla otevřít v polovině dubna, ovšem slibuje na podzim. „Okamžikem zavření galerie jsme začali roztáčet kolečka smluv, smlouvání, výpůjček, zápůjček a posouvání termínů. Sály v Paláci Kinských už jsou ale připravené, stačí Rembrandta přivézt a pověsit na panely,“ dodává Anne-Marie Nedoma.

Spustit audio

Související