Do muzea města Mnichovo Hradiště

10. říjen 2012

Když se řekne Mnichovo Hradiště, většině z nás se asi místo vybaví jako vstupní brána do Českého ráje. Toto středočeské město je ale přitažlivé i díky baroknímu zámku, jehož historii „psali“ především Valdštějnové.

V roce 1623 získal tehdy renesanční sídlo vojevůdce Albrecht z Valdštejna, v majetku rodu pak bylo řadu staletí. Dnes je zámecký areál příkladem barokního šlechtického panství, které se dochovalo ve velmi celistvé podobě. Pokud se chystáte na jeho prohlídku, nezapomeňte zamířit i do městského muzea, které od roku 1951 sídlí ve druhém patře.

Počátky Muzea města Mnichovo Hradiště sahají k roku 1882, kdy ve městě vznikl okresní odbor národopisné výstavy českoslovanské. V jeho čele stál Josef Dürich, okresní starosta a poslanec říšské rady. Pod jeho vedením měl odbor shromažďovat exponáty pro Národopisnou výstavu československou. Za dva roky z něho vznikl Spolek okresního muzea, který přípravu exponátů k výstavě na rok 1895 dokončil. Po jejím skončení byly nejprve uloženy v malé místnosti na mnichovohradišťské radnici, později např.v okresním domě na náměstí. Od roku 1951 se nacházejí v dnešních prostorách, tj. ve druhém patře státního zámku. Staly se základem muzejních sbírek, které dnes čítají asi 20 000 exponátů.

Obsah lužických žárových hrobů (Malá Bělá)
autor: Michal Ježek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.