Dlouhodobé hudební známosti Radima Hladíka

4. prosinec 2016

V neděli ráno odešel do hudebního nebe fenomenální kytarista Radim Hladík, muzikant z kapel Komety, Matadors a Blue Effect. Připomínáme ho hodinovým pořadem.

Ve čtvrtek 8. prosince od 19 do 20 hodin jsme se k odkazu kytaristy Radima Hladíka vrátili. Na vernisáži výstavy Sedm desetiletí s Radimem Hladíkem i na dalších místech vzniklo několik rozhovorů, které jsou zahrnuty do výběru ze známých i méně známých nahrávek. V pořadu hovoří Vladimír Merta, Josef Kůstka, Vojtěch Heřmánek, Martin Kratochvíl a Jan F. Obermayer. Pořad připravil Aleš Opekar.

Pro knížku The Matadors: Beatová aristokracie z Prahy například před deseti lety Radim Hladík vzpomínal na své začátky:

Já jsem měl vždycky dlouhodobější známosti. Jako jsem za život nevystřídal moc kapel – Komety, Matadors a Blue Effect.

„Na pionýrském táboře jsem viděl kluka hrát trampské romance. Akordy, které jsem odkoukal, jsem si zafixoval jako obrázky. Naskočily mi za dva měsíce, kdy jsem dostal vlastní kytaru. (...) U ní je zrádné, že pár akordů se naučíte snadno. Ale pak se zaseknete. Děda mě naštěstí přivedl k profesoru Schelingerovi, od něhož jsem odešel na konzervatoř¨.“ Dodejme, že oním Schelingerem byl otec později populárního zpěváka Jiřího Schelingera.

„Můj bratr měl na základní škole spolužáka, který bydlel u nás v Polské přes ulici a hrál na saxofon v Kometách. Jmenoval se původně Zoja Endlicher, pak si nechal jméno předělat na Milan Krátký. No a ten se doslechl, že hraju na kytaru. Ale já jsem v té době hrál klasiku. A poslouchal jsem Radio Luxembourg.“

03467832.jpeg

„S bráchou to dohodli a pozvali mě na konkurs na Prahu 10 do hudební školy, kde měly Komety zkušebnu. Vím, že jsem tam šel s akustickou kytarou. Honza Hrubý, tehdejší kapelník, přede mě hodil noty, shodou okolností to bylo sólo od skladby Telstar. A já jsem ho z těch not zahrál a to patrně způsobilo, že dodneška hraju bigbít,“ vzpomínal kdysi Hladík.

Podívejte se na záznam skladby „Má hra“ z jedinečného koncertu Blue Effectu s Big Bandem Gustava Broma:

Na začátek pořadu pochopitelně nešlo nevybrat Hladíkovu instrumentální skladbu Čajovna. Když náš pořad vznikal, často jsme ji zařadili do playlistu… Uslyšíte i písničky od Matadors nebo ukázky z různých období kapely Blue Effect.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio