Divoký přítok Amazonky zmapoval před sto lety Theodore Roosevelt. V jeho výpravě byl i jeden Čech

19. červen 2017

Dramatický příběh expedice z roku 1914 a hudba inspirovaná slavným veletokem jsou náplní pondělní Čajovny.

Amazonka je největší světovou řekou – a to jak délkou, tak i průtokem a velikostí povodí. Deštné pralesy, jimiž řeka protéká, mají zásadní vliv na klima naší planety. Jsou nejen domovem pestré fauny i flory, a také prostředím, v němž vznikaly bohaté kultury indiánských obyvatel.

Ještě před sto lety ale Amazonie obsahovala řadu neprobádaných míst. Patřil k nim i jeden z přítoků, dočasně pojmenovaný Řeka pochybností. Roku 1914 se jej vydala prozkoumat expedice v unikátním složení, v jejím čele stál totiž tehdy již bývalý americký prezident Theodore Roosevelt.

Amazonie

Druhým vedoucím byl brazilský vojenský inženýr Marechal Rondon, jeden z prvních kdo respektoval kulturu místních obyvatel. Zatímco jiní s Indiány válčili, on tvrdil: nezabiješ. Účastnil se i cestovatel českého původu Anthony Fiala, jehož role ovšem byla poněkud komplikovaná. Když proplouval na řece Papagaio oblastí příznačně nazvanou Ďáblovy peřeje, utopil velkou část zásob i výbavy.

Dramatický příběh expedice je tématem bestselleru The River of Doubt: Theodore Roosevelt’s Darkest Journey, jehož autorka Candice Millardová byla dlouholetou redaktorkou časopisu National Geographic. Příklad Rooseveltovy výpravy dodnes láká následníky, před čtyřmi lety například řeku sjeli dva američtí kajakáři.

Hudební doprovod následujícího videa je ale poněkud zavádějící. Pokud chcete slyšet autentické melodie Indiánů z Amazonie, pak zkuste skupinu Mawaca. Vede ji všestranně talentovaná Magda Pucci. Narodila se v Brazílii, studovala hudbu na univerzitě v Sao Paulu, v New Yorku i v Amsterdamu.

Rooseveltova-Rondonova výprava se pohybovala po řece i po souši. Každá píď pralesa chystala nová nebezpečí. Na zemi číhali jedovatí hadi, anakondy a jaguáři, ve vodě kajmani a pirani. Pokud jste jim unikli, hrozila ještě malárie či otrávený šíp Indiánů.

Rondonovy expedice měly natolik riskantní pověst, že účastníci požadovali sedminásobný plat oproti jiným výpravám. Když třeba Rondon požádal o účast kuchaře, ten mu odpověděl: „Pane, neprovedl jsem nic špatného, abych si zasloužil takový trest.“ S výpravou cestoval také kněz John Augustine Zahm, vzdělaný muž který přednášel fyziku na americké univerzitě.

Rondon se snažil o maximální bezpečí. Svým lidem neustále přikazoval nikdy na Indiány neútočit – a to ani v případě provokace. Jeho krédem bylo „mír plodí mír“. Když v pralese šestým smyslem ucítil, že jeho výpravu pozorují skrytí Indiáni, nechal na zemi rozložené dary a místo diskrétně opustil, aby je Indiáni mohli převzít. Díky tomu Indiáni nechali proplout všech dvaadvacet členů výpravy bez újmy.

Amazonie

Druhý vůdce skupiny, Theodore Roosevelt, bývalý americký prezident, byl známý jako vášnivý lovec. Tentokrát prý zůstal o hladu, pralesy byly sice plné zvěře, ale ta zůstala pro Roosevelta skrytá. Cíle výpravy, která stojí za bližší prozkoumání, bylo přesto dosaženo a přítok Amazonky, do té doby známý jako Řeka Pochybností, od té doby nese jméno Rio Roosevelt.

Další příběhy z Amazonie následují ve čtvrteční Čajovně, tématem budou hudební expedice zpěvačky Marlui Mirandy.

Spustit audio