Dívčí deníky Zdenky Kaizlové z let 1909–1919

Deníkové zápisky Zdenky Kaizlové, dcery zesnulého ministra financí rakousko-uherského mocnářství Josefa Kaizla, jsou unikátním svědectvím o letech dospívání dívky z vyšší společenské vrstvy v době předválečné a v období první světové války. Autorka je psala od svých deseti do devatenácti let. Poslouchejte on-line do 22. února 2018.

Ve Stránkách na dobrou noc nabízíme ukázky ze zápisků Zdenky Kaizlové od roku 1914, kdy jí bylo patnáct let, do roku 1919. Zaznamenává v nich osobní prožitky, jako jsou první lásky, historky ze školy, prázdninová dobrodružství, narození sestry Adrieny či rozpory mezi matkou a jejím druhým manželem Richardem Preissem, synem spisovatelky Gabriely Preissové. Zároveň ale předkládá i svůj pohled na proměny české společnosti, popisuje oslavy padesátého výročí otevření Národního divadla, vnímá válečné hrůzy, raduje se ze vzniku Československa.

Součástí výběru jsou i dopisy Josefa Fanty mladšího, syna známého architekta Josefa Fanty, které posílal Zdence Kaizlové z válečné fronty na italské Piavě. V úvodu k jednotlivým částem z desetidílné četby hovoří střídavě editorky publikace Dagmar Hájková a Helena Kokešová.

Účinkuje: Klára Suchá

Připravila: Marina Feltlová
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2017.

autoři: Marina Feltlová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio