Divadlo Na zábradlí znovu otvírá. Stará a nová architektura v něm vedou dialog

26. říjen 2017

„Není to žádné oprašování, ale vytvoření úplně nové koncepce. Rekonstrukce představovala poměrně velký zásah,“ říká v Art Café autor projektu architekt Marek Tichý. Slavnostní znovuotevření pražského divadla proběhne v pátek 27. října a bude zdarma přístupné veřejnosti.

V budově na pražském Anenském náměstí přitom zůstala zachována řada historických detailů interiéru, například původní zábradlí ve dvoraně nebo kamenná pavlač s pískovcovými deskami. Přibylo naopak zasklení, foyer prošlo kompletní obnovou. Také historizující divadelní kavárna známá z éry Petra Lébla získala zcela novou, moderní podobu.

Architektura, podobně jako divadlo, je podle Marka Tichého živé médium. Ve své práci s kolegy z architektonické kanceláře usiluje o rehabilitaci starého památkového fondu a jeho adaptaci pro moderní život.

I v případě Divadla Na zábradlí se snažili, aby si jeho návštěvníci „uvědomili krásu starého domu, všimli si nových detailů, stejně jako aby jim toto spojení dohromady dávalo smysl a vytvářelo nové prostředí, které by bylo atraktivní, inspirativní a provozně bezporuchové.“ A právě dialog starého a nového ve své práci vidí Marek Tichý jako analogii s prací souboru Divadla Na zábradlí.

Ten se už od počátku působení Petra Štedroně zaměřuje na uvádění textů, které primárně nebyly určeny divadlu. „Vždy je lepší vymyslet něco pregnantnějšího, než je třeba dramatický text a tato metoda to umožňuje,“ vysvětluje Štědroň.

Svůj přístup potvrzuje i nástinem nové sezóny, kterou tvoří samé dramatizace. Bude mezi nimi adaptace novely Thomase Bernharda Mýcení nebo dramatizace Grassova románu Plechový bubínek.

Znovuotevření Divadla Na zábradlí se za přítomnosti členů hereckého souboru i vedení divadla uskuteční už tento pátek 27. října 2017. Je veřejně přístupné, vstup je volný a naplánovány jsou i prohlídky divadla.

autor: Tereza Vinická
Spustit audio