Divadelní večerníček pro dospělé

4. únor 2004

Krátkou hříčku na téma záletných dobrodružství nazkoušel režisér Petr Svojtka s divadelním sdružením CD 2002. Komedie Milostný propadák se v Divadle v Celetné hraje až od 21 hodin a je příjemnou alternativou večerního televizního přídělu.

Manželé Hammondovi a Rainbowovi jsou dobří přátelé, kteří se scházejí pravidelně každý týden na večeři. Zatímco dámy si vzájemně vychvalují kulinářské umění a sdělují nejnovější recepty a drby, muži mají dost času na promýšlení bláznivého nápadu. Viktor Hammond už prostě nemůže vydržet každotýdenní pohled na svůdnou, milou a naivní manželku svého přítele Jerryho. Proto mu navrhne, aby si na jednu noc tajně domluvili dvojnásobný zálet a vzájemně si vyměnili manželky. Vzrušující nápad se jim oběma zalíbí a připravují "velkou rošádu" do nejmenších podrobností, přičemž samozřejmě dojde k mnoha komickým situacím, protože plán se nedá uskutečnit bez překážek. Jak celá akce nakonec dopadne, nebudeme prozrazovat.

Divadlo v Celetné

Ačkoliv nástin děje možná zavání bulvární "řachandou", jde ve skutečnosti o inteligentní zábavu. Inscenace nezapře, že byla připravována z mužské perspektivy, což se odráží i v herectví. Všechny postavy jsou sice představeny s jistou nadsázkou a odstupem, ovšem obě manželky jsou přímo karikaturami reálných žen. Zatímco Viktorův idol Samantha je něžná naivka, její kamarádka Mary je upjatá, afektovaná mužatka. Obě zabíjejí čas tlacháním o ničem, jejich úloha je v celé zápletce vlastně pasivní.

Viktor, který vše vymyslel, je zároveň vypravěčem celého dobrodružství, vystupuje z děje, promlouvá k divákům a přitom klidně utrousí nějakou tu repliku ke společnosti na jevišti. Zatímco Vik je přeměněným moderním intrikánem, jeho kamarád Jerry je myšlenkově poněkud pomalejší potomek tradičního divadelního naivky.

Milostný propadák

Metaforu šachové operace připomíná i scéna, která je řešena symetricky a přísně černo-bíle. To koresponduje i s kontrastními povahami hrdinů. Na jevišti se otevírá pohled do černé ložnice jednoho páru a zrcadlově spatříme totéž v bílém. Společné večírky se odehrávají u centrálního stolu, napůl černého a napůl bílého, stojícího na šachovnicové podlaze.

Milostný propadák nepřináší hluboké myšlenky ani převratné objevy. Jde o rozvedenou anekdotu čerpající z prastarého inspiračního zdroje situační komiky. Soubor se v tomto případě s textem vypořádal se ctí a řemeslnou dovedností. Představil tak svižnou inscenaci schopnou udržet napětí publika a zároveň přinést skutečně příjemnou zábavu.

První repríza představení se bude hrát v Divadle v Celetné 14. února, jednotné vstupné činí 100 korun. Představení trvá asi 50 minut. Protože k inscenaci je téměř nemožné získat v kulturních programech jakékoliv další informace, uveďme, že Milostný propadák na motivy Roalda Dahla napsal Petr Svojtka. V inscenaci hrají Vasil Fridrich či Marek Ronec, Radim Kalvoda či Zdeněk Velen, Veronika Janků či Veronika Pospíšilová, Klára Cibulková či Anna Hrnečková. Hudební doprovod na místě zajišťuje pianista Dominik Renč.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.