Divadelní maraton? Kde jinde než ve Strašnicích, říká Ewa Zembok z Divadla X10

8. listopad 2017

Mezinárodní projekt The 24 Hour Plays, který odstartoval před 15 lety na Broadwayi, teď dorazil i do Česka. V jednom dni svede dohromady výrazné postavy českého divadla. Hovoří režisérka Ewa Zembok, herci Pavel Neškudla a Václav Marhold, dramatiky reprezentuje René Levínský.

Základní princip divadelního maratonu je jednoduchý: během dvaceti čtyř hodin vznikne v prostoru Strašnického divadla pět krátkých divadelních inscenací od napsání textu přes nazkoušení až po večerní premiéry.

„Není to maraton pro diváky, je to maraton pro tvůrce. Všichni, včetně produkčního týmu, musí být maximálně koncentrovaní na věc,“ popisuje projekt Ewa Zembok, režisérka souboru Divadlo X10.

Všichni účastníci se sejdou v pátek 10. listopadu večer, proběhne sebeprezentace herců, dramatici si vyberou konkrétní obsazení a potom celou noc píší zbrusu novou hru. Druhý den ráno ustanoví režiséři inscenační týmy a až do večera se zkouší, a to podle pevných pravidel, daných licencí projektu.

Podívejte se na oficiální pozvánku:

Autoři mají například zakázáno psát dlouhé monology, musí do svých her zakomponovat předměty, které jednotliví herci přinesou s sebou a které jsou ostatně také jedinou výtvarnou složkou inscenací. Režiséři nesmí ani používat žádné speciální kulisy nebo kostýmy a každá hra smí trvat maximálně patnáct minut.

„Podařilo se nám dát dohromady sestavu velmi zajímavých jmen, všichni oslovení do toho šli. Spojuje nás rozhodnutí přijmout tuhle výzvu, podniknout tuhle divadelní ‚battle‘“, říká nadšeně Zembok.

V zahraničí, především ve Spojených státech a Velké Británii, už mají divadelní maratony punc prestižní a okázalé události. „Pravidla jsou vždy striktně stejná, ale například maratonů v divadlech na Broadwayi se pravidelně účastní takové hvězdy jako třeba Kevin Spacey nebo Jennifer Aniston. Akce tam stojí na velkých jménech.“

Strašnické divadlo, domovská scéna Divadla X10

Hosty Kristýny Frankové byli v Artcafé za pořádající soubor X10 režisérka Ewa Zembok a herci Pavel Neškudla a Václav Marhold, dramatiky reprezentoval René Levínský. Ten byl v průběhu rozhovoru podroben zahřívací rozcvičce a v rámci přípravy na víkendovou akci bleskově vytvořil krátký mikrodialog na zadání posluchačů; mikrohru „Předvánoční úklid“ potom herci na mikrofon rovnou zahráli.

Na divadelním maratonu ve Strašnicích se budou podílet dramatici Ondřej Cikán, Tomáš Dianiška a Petr Maška, Egon Tobiáš a René Levínský. Z režisérů budou přítomni Jan Nebeský, Jiří Pokorný, Jan Frič, Martin Františák a Michal Hába, herci z Divadla X10 a další výrazné tváře našeho divadla.

Na výsledek jejich unikátní spolupráce se můžete přijít podívat do Strašnického divadla 11. listopadu večer. Představení The 24 Hour Plays začíná v 19.30.

Spustit audio