Diamantové světy a věky. Varování i inspirace americké sci-fi

6. duben 2016

Jak by vypadal svět, kdyby ve druhé světové válce zvítězila OSA a Spojené státy byly rozděleny na části spravované Německem a Japonskem? Nebo kdyby F. D. Roosevelt nezvítězil v prezidentských volbách v roce 1940 a místo něj se stal americkým prezidentem antisemita a zastánce spolupráce s nacistickým Německem?

Jakou podobu by mělo naše setkání s jinou civilizací, a to ne v nějaké abstraktní budoucnosti, ale v naší rozporuplné přítomnosti? Jak by vypadal svět, kdyby spotřební průmysl byl vytlačen průmyslem zábavy? A je vůbec historie v čase neměnná, a co by se stalo, kdyby nebyla? Jakou podobu by měla společnost, která by nebyla sužována nedostatkem? A jaké mýty by vznikly poté, co by lidská rasa zanikla či prostě zmizela na jinou planetu či do jiné dimenze?

03226744.jpeg

Umělecké odpovědi na tyto otázky – a samozřejmě i řadu dalších - nabízejí američtí autoři literatury science fiction. Jejich vize nás mohou inspirovat, varovat, iritovat, zaujmout, bavit – ale v žádném případě nudit.

Ukázky z knih Clifforda D. Simaka Když ještě žili lidé, Neala Stephensona Diamantový věk, Raye Bradburyho Marťanská kronika, Roberta Heinleina Cizinec v cizí zemi, Philipa K. Dicka Muž z vysokého zámku, Philipa Rotha Spiknutí proti Americe a Jacka Vance Měsíční lidé čtou Dana Černá, Otakar Brousek a Josef Somr.

Pořad doprovází hudba ze slavných filmů žánru sci-fi. Připravil a uvádí Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio