Dialog s vražednicemi jako svérázná terapie jedné intelektuálky

4. červen 2015

Pražské Divadlo Komedie uvede 4. června premiéru syrové a surové dokumentární hry Zločiny.ženy.doc ruské autorky Varvary Fajer. Režie představení se ujal Ondřej Mataj.

Vztah žen k mužům, vášni, lísce i násilí je námětem nové inscenace pražského Divadla Komedie. Její název odkazuje k domovské scéně autorky textu, Varvara Fajer už léta působí v ruském souboru Teatr.doc. Právě ten také její hru - napsanou metodou rozhovorů ruské novinářky s reálnými osobami - uvedl. V pražském divadle obsadil režisér Ondřej Mataj do rolí tří žen Kristýnu Leichtovou, Pavlínu Skružnou a Evu Vrbkovou.

03400870.jpeg

Na které straně je vězení?Děj se odehrává ve stísněné místnosti ruského vězení, kde se potkávají tři ženy. Dvě z nich jsou vězenkyně, třetí, reportérka, která může kdykoli odejít. Původně přišla mladá redaktorka zjistit, jaké to je zabít někoho, koho člověk kdysi miloval. A možná se tak trochu inspirovat. Čím blíž se novinářka snaží k těmto ženám dostat, tím víc se musí sama ukázat. Také ona řeší svou vášeň, své ponížení, svou nenávist…

03400869.jpeg
03400871.jpeg

Nejsilnější je hlad po svoboděO své zkušenosti práce ve vězeňském prostředí mluví Varvara Fajer v rozhovoru, který před časem zveřejnil informační server Rusko dnes: na otázku, zda se setkala při práci s vězeňkyněmi s nějakými potížemi, autorka odpovídá: „Bylo to hodně těžké a div jsem se nerozplakala, když jsem tam poprvé přijela a vkročila na území věznice. Viděla jsem oči žen, pro které jsem byla mimořádnou osobou, protože jsem přišla ze svobody. Když jsem viděla jejich oči hladovějící po svobodě, sevřelo se mi srdce.

Chovaly se ke mně hrozně hezky, až s dětskou důvěřivostí. Všechny jsem si je stihla zamilovat. Při mém výjimečném postavení režiséra to bylo možné, ale kdybych se do věznice dostala jako vězeňkyně, kdo ví, jak by se to všechno vyvíjelo.“



Spustit audio