Dětské knihy na CD

9. únor 2002

Zájem o knihy spisovatele Eduarda Štorcha, od jehož smrti uplynulo již 55 let, zřejmě neutuchá ani dnes. Lze tak soudit podle nových vydání jeho umně konstruovaných příběhů z pravěku, na něž sází i vydavatelství zvukových nosičů.

Lovci mamutů - Kopčem, strážce ohně , vycházejí nyní v Supraphonu ve zvukové podobě, vyprávějí o životě "věstonické tlupy", která se v tvrdém boji o život - ať už s nástrahami přírody, či s jinými lidskými houfy - snaží uhájit své místo na slunci. V podání Petra Kostky, Bronislava Poloczka, Ondřeje Kepky a Michala Dlouhého a s doprovodem dramaticky "návodné" hudby V. Zahradníka zní (v režii Tomáše Vondrovice) příběh chlapce Kopčema, jeho otce a dalších členů tlupy docela zajímavě a půvabně. O to víc, že je zasazen do lokality známé významnými archeologickými nálezy. A i když některé zákruty děje dnes už vnímáme jako trochu naivní, oceníme Štorchovu obrazotvornost i poctivost hereckých výkonů.

Logo

Řecké báje a pověsti - převyprávění prvních šesti příběhů ze stejnojmenné knihy Eduarda Petišky - jsou co do literární inspirace obdobným, jinak však poněkud odlišným případem. Petiškova kniha je už po několik generací jakousi vstupní branou do bohatého světa antické mytologie. Zejména tomu tak bylo v dobách, kdy na antiku zbylo ve školních osnovách jen pramálo prostoru. Zvukové podobě trochu ublížila přílišná zalidněnost (a tudíž chvílemi i nepřehlednost) bájného Olympu a světa antických hrdinů a koneckonců i značná myšlenková náročnost textu. Úvodná část, Prolog, se sice snaží do olympského hemžení vnést řád, ale posluchač si bude muset (nejen) tento úvod možná pustit ještě jednou, aby se v tom všem vyznal. (Z tohoto hlediska kvitujeme s povděkem malý slovníček důležitých jmen a názvů, jímž Supraphon kompakt opatřil.) Trojice interpretů - Taťjana Medvecká, František Němec a Petr Pelzer - se zhostila nesnadného vyprávění s kultivovaností hodnou vynikajících herců, jejich přednes se příjemně poslouchá. Zvláště když o mytologii už něco víme.

Logo
autor: (ap)
Spustit audio