Děti vnímají svět mnohem míň šišlavě, než si myslíme, míní režisér filmů pro mládež Smyczek

11. duben 2023

Režisér a scenárista Karel Smyczek začínal jako dětský herec u filmového klasika Františka Vláčila. Později natočil dnes už legendární snímky jako Housata, Sněženky a machři, Bylo nás pět. „Když jsem v roce 1959 poprvé vstoupil na Barrandov, pamatuji, jak mně strašně vadilo, když bylo mezi dospělými napětí. Proto když něco točím s dítětem poprvé, vysvětluji, že kdybychom třeba na sebe křičeli, tak se na sebe nezlobíme, ale mé pokyny musejí být třeba hlasitější,“ říká.

Čtěte také

I v nefilmovém životě dospělí nevychovávají děti podle toho, jak a co jim říkají, důležitější jsou vzájemné vztahy uvnitř rodiny. „A v případě režiséra dětských filmů to platí i při práci. Proto si myslím, že děti vnímají svět mnohem míň šišlavě, než si myslíme.“

Dnešní děti jsou podle režiséra vychovávány možná trochu jinak. „Myslím, že to je o míře laskavosti. Obecně řečeno – vidím kolem sebe, jak hodně dospělých, babiček i dědečků říká, že děti jsou rozmazlované. Stále se jim něco vysvětluje a neznají řád. Je pak jen na nich, kdy si uklidí pokoj apod. Ale tato míra je hodně individuální a člověk nikdy neví, co zkazí.“

Čtěte také

„Myslím to tak, že sám si vybavuji řadu situací, které jsem měl se svými rodiči. Když jsme se k nim pak v dospělosti vraceli, vůbec jim nepřišly důležité. Dokonce ani netušili, že se staly. Ve mně je ta věc ale zakořeněná a často si na ni vzpomenu. A to už vůbec nemluvím o tom, kolik chyb jsem udělal při výchově já,“ vysvětluje Smyczek.

Smyczek hrál ve svých devíti letech ve Vláčilově filmu Holubice. „To nebyl dětský film, ale příběh se vypráví prostřednictvím toho dítěte. Pro mě to byl obrovský zážitek – a byl jsem tehdy i vyhandlovaný,“ vzpomíná na rok 1959.

Ještě předtím totiž měl menší roli ve filmu Milana Vošmika Zpívající pudřenka. Jednou za Vošmíkem přišel Vláčil, jestli by mu nepůjčil nějakého už trochu zkušeného kluka. „A tehdy mu řekl, že jestli mu to vyjde, má u něj flašku koňaku – ono to se mnou vyšlo, ale flašku mu nikdy nedal,“ dodává.

Proč a jak to s lahví koňaku dopadlo, si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory. Ptá se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související