Deska týdne: Cat Power

12. září 2012

Cat Power, jak si říká americká písničkářka Charlyn Marshall, patří k nejznámějším jménům na poli nezávislé hudby. Její aktuální deska Sun vychází po šestileté přestávce od předchozího autorského alba, není tedy divu, že jsme si ji vybrali do rubriky Deska týdne.

Jako Cat Power debutovala ve svých 21 letech nahrávkami Dear Sir a Myra Lee, které nahrála v prosinci 1994 během jednoho dne a odráží její tehdejší zálibu v avantgardních experimentech. Věhlas jí přinesla teprve až čtvrtá řadová deska Moon Pix, natočená v Austrálii spolu se členy Dirty Three. Kolekce věrně zrcadlí autorčiny depresivní stavy z doby, kdy žila v Jižní Karolíně. Chan je osobnost neustále zmítaná protikladnými náladami. Například na konci tisíciletí ji přestalo bavit hrát „obyčejné“ koncerty, a tak jsme ji na pódiu mohli zastihnout, jak doprovází němé filmy, případně jak sází do publika jeden cover za druhým. Tato její láska k písničkám druhých je dlouhodobějšího charakteru a naplnila už dvě plnohodnotná alba Cat Power The Covers Record z roku 2000 a o osm let mladší Jukebox, následně doplněné o EP Dark End Of The Street.
Poslechněte si celý profil od Pavla Zelinky

Sun je silný návrat osobité písničkářky, která svoji vlastní nezávislost staví nade vše – tedy přesně podle motta, které použila v názvu jedné z písní: Always On My Own. Cat Power svoji hudbu tvoří osamoceně a podle vlastních schémat, ve výsledku se tak samozřejmě stává, že některým písním chybí silnější melodie a slévají se do sebe. Každá z nich ale zobrazuje určitou část Marshallina myšlenkového světa a v příběhu alba má svoje pevné místo.
Poslechněte si celou recenzi od Jiřího Špičáka

02716268.jpeg

Dojmu podmanivé zvukové čerstvosti Cat Power na Sun dosahuje tím, že coby vědomě nepoučená nejnovějšími trendy přistupuje k některým dosud neosahaným nástrojům s dětskou hravostí a zároveň výrazným talentem, který zatím promítala jen skrze piano a kytaru.
Poslechněte si celou recenzi od Tomáše Turka

autoři: Tomáš Turek , Pavel Zelinka , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.