Deset let Slovartu a Radek Pilař

30. březen 2004

Ve čtvrtek 25. března oslavilo nakladatelství Slovart v Pelléově vile desáté výročí své působnosti v Čechách. Při této příležitosti proběhl i křest nové monografie nazvané prostě Radek Pilař, která je věnována dílu tohoto známého tvůrce, autora znělky Večerníčku a postav populárních příběhů spisovatele Václava Čtvrtka.

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, které sídlí v Bratislavě. Za dobu své působnosti na českém trhu vydalo již více než 350 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Koenemann, Taschen, Larousse, Gallimard). Dále vydává tituly domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury. Mimořádně úspěšné jsou knihy nazývané "mercedesy mezi knížkami", jako např. z angličtiny přeložený titul Artoday - Současné světové umění, z němčiny pak řada Gotika, Renesance, Baroko, Secese, které se vždy staly doslova kulturní událostí roku.

Křest monografie Radek Pilař

V průběhu posledních pěti let vyšly i původní rozsáhlé a významem ojedinělé tituly z oblasti uměnovědní literatury - monografie Jiří Anderle, Karel Demel, Adolf Born, Jan Souček. Zatím poslední vydanou monografií je Radek Pilař, jejíž křest proběhl právě při příležitosti oslav Slovartu. Tato krásná publikace představuje výtvarníka nejen jako tvůrce pohádkových postaviček, díky kterým se jeho dílo nesmazatelným způsobem zapsalo do širokého povědomí lidí, ale také seznamuje s jeho méně známou tvorbou. Málokdo totiž ví, že kromě ilustrací a animovaného filmu se Pilař věnoval i volné tvorbě, mj. byl u nás zakladatelem videoartu a jako jeho tvůrce získal i mezinárodní uznání. Monografie je zajímavá tím, že s jednotlivými částmi Pilařova pestrého díla čtenáře seznamuje více odborných autorů. Pilařově malířskému dílu, které zahrnuje obrazy, grafiky i fotoasambláže, se věnuje Jan Kříž, ilustracím Blanka Stehlíková, o animovaném filmu píše Jiří Kubíček a o videoartu Bohdana Kerbachová. Čtenářům se tak dostává ucelených informací o výtvarníkově díle. Publikace je navíc obohacena velkým množstvím barevných ilustrací, které vhodně doplňují jednotlivé oddíly knihy.

Monografii Radek Pilař pokřtili ředitel nakladatelství Juraj Heger, výtvarník Jiří Anderle a Pilařův přítel Jaroslav Šedivý.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.