Deset let s Rudovousem

21. leden 2004

O kapele Rudovous je sice slyšet čím dál častěji, přesto ne tak, jak by se na uskupení s desetiletou historií patřilo. Když na konci předminulého roku vydali první oficiální desku S Čížkem po funuse, začala návštěvnost jejich koncertů příjemně narůstat, a tak nemůže ani příliš překvapit jejich rozhodnutí pojmout první kulaté výročí patřičně velkolepě. Uskuteční se 21. ledna v klubu Delta a na oslavě nebudou chybět krom dřívějších členů Rudovousu také žánroví souputníci Neočekávaný dýchánek a do třetice skupina Pláče kočka.

Večer odstartuje na naší klubové scéně relativně novinková Pláče kočka - "hrající takový smutný český lidovky, v takových smutných aranžích", jak výstižně popisuje jeden z organizátorů večera, baskytarista Rudovouse Martin Černý. Následovat bude to, co už většinu přítomných překvapí jen stěží. Neočekávaný dýchánek i Rudovous spolu ne náhodou hrávají posledních pár let poměrně často - v principech své hudby jsou si také velmi blízcí. Pro obě kapely je typické muzikantské lavírování na hraně klezmerských harmonií, balkánského živlu a českého hospodského šramlu, doplněno jak u jedněch, tak u druhých originálními texty. Dýchánek staví více na živlu a koncertní energii, Rudovous si naopak libuje v pomalejších skladbách, tedy tesknějších a melancholických polohách, což dohromady dává vzniknout harmonickému zážitku.

Rudovous

Výjimečnost večera umocní jednak návrat některých starých členů Rudovouse na pódium a pak příležitostní hosté, se kterými lze očekávat experimenty s netradičními aranžemi (a to nejen z Dýchánku, ale i spřátelených Ahmed má hlad, možná se objeví i foukací harmonika dvorního studiového zvukaře Rudovouse - Ondřeje Ježka). Ve středu 21. ledna se těm, kdo kdy byli osloveni touto hudbou, jistě na Deltu přijít vyplatí!

Oficiální stránky Rudovouse

Oficiální stránky Neočekávaného dýchánku

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.