Describe Heaven: Nezáleží na tom, kde člověk žije, ale jak žije

19. říjen 2016
Hry a četba

Příručka pro začínající spisovatele, kterou vzala autorka dokumentu náhodně do ruky v jednom malém knihkupectví ve čtvrti Camden v Londýně, obsahovala několik rad a jednu prázdnou stránku, na jejímž úvodu bylo jediné zadání – Describe Heaven. Popsat nebe. Zhruba na jednu stránku. Jednoduché zadání, které spustilo řadu otazníků nad tím, jak najít ten pocit skutečného nebe a klidu v nás samých.

Na začátku hledání stojí setkání s americkým spisovatelem Davidem Vannem, jehož novela Ostrov Sukkwan vzbudila zájem o to spisovatele ceněného mezinárodní odbornou komunitou osobně potkat a pátrat po tom, jak v sobě člověk najde vnitřní klid a pozná ten moment, kdy je člověk připravený na kreativní tvorbu. Jak v sobě význačný autor najde příběh a jak probíhá tvůrčí proces psaní a cesta ke čtenáři?

Zvuková koláž nečekaných setkání, jógové praxe i cest za hranice pracovní kanceláře i Prahy začíná a končí u setkání, které se odehrálo během jednoho zářijového sobotní odpoledne v rezidenčním spisovatelově bytu v Amsterdamu. Člověk se se často zajímá více o to, co je kolem něho, než o to, co je uvnitř. V eponymním dokumentu je zachycena Amerika, cestování a hudba, blízcí přátelé, půda pod nohama, vlastní život, překladatel Viktor Heumann, učitel a dlouholetý jogín Dalibor Štědronský a David Vann. Americký spisovatel, který se stal překvapivě pro něho i pro autorku synonymem plnění vlastních snů a cesty k sobě samé. Slovy Davida, „posaďte se, poslouchejte a berte to tak, jak to slyšíte“.

Čtěte také: Všechny dostupné dokumenty na Vltavě

S hudebním podkresem Nicka Cavea posluchač prochází tříletým obdobím hledání, které vede k jedinému cíli – do vlastní hlavy a k půdě pod nohama.

Autor: Edita Kudláčová

Na pořadu spolupracovali:Eva Nachmilnerová - dramaturgieJakub Rataj - zvukový designérRoman Špála - mistr zvuku

autor: Edita Kudláčová
Spustit audio