Depozitář chrudimského muzea poškodili ptačí vandalové

17. duben 2018 08:00

Oprava depozitáře chrudimského Regionálního muzea se nečekaně zkomplikovala. Řemeslníkům přidělávají vrásky strakapoudi. Ptákům se totiž velmi líbí nové obložení stěn budovy a na několika místech ho doslova rozvrtali.

Ptáky láká šumění polystyrenu. Aspoň tak kuriózní problém vysvětluje ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Klára Habartová. Stavební firma totiž pracuje na rekonstrukci a zateplení depozitáře. Vítr, který se do stěn obložených polystyrenem opírá, prý zní ptákům jako pohyb červů a strakapoudi se snaží k potravě proklovat. Není to žádné kosmetické poškození, na některých místech je stěna depozitáře děravá jako řešeto.

V muzeu už uvažovali o nákupu plašiček, které by se daly na budovu namontovat. Jenže ty by kromě strakapoudů mohly rušit i lidi z okolí. Muzejní depozitář je vlastně bývalé učiliště u ploché dráhy a v sousedství stojí třeba také hospic.

Siluety dravců nepomůžou

Další možnost jsou nalepovací siluety dravců, ty se ale podle ředitelky muzea Kláry Habartové po čase okoukají a nejsou efektivní. A další možnost byly dokonce skuteční dravci, podobně třeba jako na letištích. Tahle varianta skončila na tom, že když chovatel s dravým ptákem odejde, strakapoudi to záhy zjistí a okamžitě se vrátí za šuměním polystyrenu.

Zatím se muzeum se stavbaři dohodlo na změně barvy fasády ze žluté na šedou, která by neměla být tak přitažlivá. Uvidí se, jestli to zabere. Oprava dvou budov depozitářů by měla být hotová v červnu, platí ji Pardubický kraj jako zřizovatel muzea a bude stát skoro 15 milionů korun.

Rekonstrukci depozitáře chrudimského muzea komplikují strakapoudi
Spustit audio