Den v nemocnici: „Situace je komplikovaná, na JIP řešíme nedostatek lůžek,“ potvrzuje ředitel

24. březen 2021

Už přes rok zdravotníci zažívají největší profesní výzvu v kariéře. Při pandemii koronaviru bojují o životy tisíců pacientů. Přestože současná opatření zafungovala, v nemocnicích je stále přes 8500 pacientů s nemocí covid-19. „Zápasíme dnes a denně, abychom měli jedno dvě lůžka na JIP připravená pro nejpotřebnější pacienty,“ popisuje Miroslav Janovský, ředitel jindřichohradecké nemocnice. Radiožurnál dnes všem zdravotníkům děkuje speciálním živým vysíláním ze tří nemocnic.

Čtěte také

V těžké situaci se nacházejí nemocnice po celé republice. „Situace je komplikovaná, nejvíce to pociťujeme u zdravotních sester. Starat se o jednoho covidího pacienta není totéž jako starat se o jednoho necovidího pacienta,“ upozorňuje ředitel nemocnice v Jindřichově Hradci Miroslav Janovský.

I proto dnes nemocnice využívají řadu dobrovolníků, například z řad studentů. A k většímu optimismu přispívá také očkování. „Díky tomu, že je většina personálu proočkovaná, nám nechybí žádný lékař a pouze sedm sester, což je výrazně méně než před očkováním,“ shrnuje ředitel nemocnice v Jindřichově Hradci.

Den v nemocnici

Po celý den bude Radiožurnál ve středu živě sledovat práci sester, lékařů a dobrovolníků na covidových odděleních tří českých nemocnic. Ve speciálním projektu chceme poděkovat všem zdravotníkům za jejich práci při pandemii koronaviru. Poslouchejte živé vstupy našich reportérek z nemocnice v Jindřichově Hradci, v Liberci a z pražské vinohradské nemocnice.

Každodenní boj o život

Hlavním problémem tak podle něj zůstávají lůžka na jednotkách intenzivní péče. „Hodně pacientů zůstává na umělé plicní ventilaci, na intenzivní péči zápasíme dnes a denně, abychom jedno dvě lůžka měli připravená pro nejpotřebnější pacienty. Situace je komplikovaná.“

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související