Den s Arnoldem Schönbergem

13. červenec 2011

Ode dneška /13. července/ přesně před šedesáti lety zemřel hudební skladatel, teoretik a malíř Arnold Schönberg.

Je známý jako vynálezce tzv. dodekafonie, metody kompozice s dvanácti „jen k sobě vztahovanými tóny", která ovlivnila jeho přímé žáky i poválečnou hudební avantgardu v čele s Pierrem Boulezem a Karlheinzem Stockhausenem a změnila pohled několika generací skladatelů na komponování hudby.

ČRo 3 - Vltava pro vás u této příležitosti přichystala Den s Arnoldem Schönbergem, během kterého vám nabídne celou řadu pořadů věnovaných tomuto mnohostrannému umělci. Rozhovor s Dr. Christianem Meyerem, ředitelem Centra Arnolda Schönberga ve Vídni připravil hudební redaktor Josef Třeštík.

Pokud byste se chtěli do Schönbergova centra vypravit, výstavu věnovanou Schönbergově vztahu k Richardu Straussovi můžete navštívit až do konce září. Následovat bude výstava Schönberg a Itálie, kterou 6. října zahájí italský klavírista Maurizio Pollini, který je mj. vynikajícím interpretem Schönbegovy hudby.

Den s Arnoldem Schönbergem na ČRo 3 - Vltava:

V devět hodin si můžete poslechnout úvahu Ivana Vojtěcha, českého muzikologa, který se dílem i životem skladatele zabývá celý život. Psáno kurzívou v deset hodin přinese fragmenty skladatelovy přenášky o Gustavu Mahlerovi v podání Jana Hartla. V 10:15 následuje Matiné, ve kterém krom Schönbergovy hudby uslyšíte díla autorů, které skladatel během svého života ovlivnil. Pasticcio deset minut po poledni nese název Arnold Schönberg a jeho němečtí současníci. Odpolední Slovo o hudbě se jmenuje Arnold Schönberg aneb Vzduch z jiných planet na našich pódiích a v půl páté přinese zamyšlení Antonína Matznera o uvádění skladatelovy hudby v našem prostředí. Celý den s Arnoldem Schönbergem pak v osm hodin večer zakončí záznam koncertu, který se konal 8. května v Kolíně nad Rýnem. V podání mladého houslisty Michaela Barenboima, syna slavného klavíristy a dirigenta Daniela Barenboima, a Mahlerova komorního orchestru za řízení Pierra Bouleze zazní Schönbergův Koncert pro housle a orchestr. Přestávkový program koncertu přinese asi nejosobnější pohled na Schönberga - rozhovor s nejmladším synem skladatele Lawrencem, který u příležitosti výstavy otcových obrazů v Muzeu Kampa nedávno navštívil Prahu.

Spustit audio