Den Moravské filharmonie Olomouc. Druhá nejstarší filharmonie u nás oslavila 75 let svého trvání

24. září 2020

Moravská filharmonie Olomouc oslavila ve čtvrtek 24. září 2020 slavnostním vstupem do nové koncertní sezóny 75 let svého trvání. Český rozhlas Vltava bude u toho. Zahajovací koncert vysíláme přímým přenosem z rezidenčního sálu MFO Reduta od 19:00. Na programu je světová premiéra skladby Marka Keprta „Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění“.

Marek Keprt na zkoušce NODO/ Dny nové opery Ostrava

Keprt je absolventem vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst a FF UP a svůj akustický chVějíř věnoval na popud Českého rozhlasu a právě Moravské filharmonie Olomouc. Říká: „Opeření využívá specifickou prostorovou dispozici Reduty a instrumentačně akcentuje zejména sekci žesťů. Patternovým způspbem pracuje s různými interakcemi tónů a hluků. Skladba také využívá aluze a fragmenty některých kompozic z repertoáru orchestru, jemuž jsem ji věnoval.“

Přípravy na on-line koncert v broumovském klášteře - klavírista Ivo Kahánek

Následovat bude Koncert pro klavír č. 3 H. 316 skladatele Bohuslava Martinů. Dílo vznikalo v Americe a Martinů s jeho komponováním dlouho otálel. Důvody byly zdravotní i osobní. Premiéra, která byla plánována pro Pražské jaro 1948 se z politických důvodů konala až v listopadu 1949 v americkém Dallasu. Sólistický part přednese klavírista Ivo Kahánek.

Ten bude zároveň ve čtvrtek 24.9. hostem dopolední vltavské Vizitky od 10:02. Svým přístupem a interpretačním umem Kahánek oslovuje publikum jak u nás tak v cizině. Na repertoáru má skladby od baroka po modernu – s těžištěm v romantice. Dokáže ho klavír ještě něčím překvapit? Je v době pandemie těžší a obtížnější hrát? A proč je dobré překonat krizi a strach dobročinností? I na to se Ivo Kahánka zeptá moderátor Michal Bureš.

Čtěte také

Večerní přímý přenos, kterým budou provázet Aleš Spurný a muzikolog Jan Vičar, bude po přestávce pokračovat výběrem z „Legend“ Antonína Dvořáka, který do Olomouce rád a často jezdíval. Odpremiéroval tady mj. i oratorium Stabat Mater. Závěrečným opusem zahajovacího koncertu 75. koncertní sezóny MFO, který se celý odehraje pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Jakuba Kleckera, bude Serenáda pro orchestr skladatele Iši Krejčího.

Krom toho odvysíláme od 13:30 hodin premiéru povídky olomoucké spisovatelky Ireny Šindlářové „Selah“. Tento text vznikl přímo pro Český rozhlas. Vypráví o setkání izraelského skladatele jazzové hudby s moravskou spisovatelkou, odehrávající se v Haifě při úpatí posvátné hory.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.