Den je krásný, Je po dešti anebo Krásná neznámá… Ranní Dvojka připomíná 100 let Karla Krautgartnera

20. červenec 2022, aktualizováno

Spoluautor hitů, průkopník swingu a jazzu u nás, a hlavně muž, který rozpoznal talent Karla Gotta. Taneční orchestr Československého rozhlasu patřil pod jeho vedením ke špičkovým evropským souborům. Dalibor Gondík v ranním vysílaní pouštěl jeho písničky v legendárním karlínském Studiu A přímo z gramofonu. Na své setkání s Karlem Krautgartnerem vzpomínají Petr Janda, Laco Déczi, Jiří Suchý a další. Hlas ve čtených úryvcích Krautgartnerovi propůjčil Vasil Fridrich.

Na den přesně, ve středu 20. července, připomněla Dvojka v ranním vysílání narození legendárního rozhlasového kolegy, muzikanta a hudebního skladatele Karla Krautgartnera. Talentovaný klarinetista a saxofonista byl průkopníkem swingu a jazzu u nás.

Taneční orchestr Československého rozhlasu patřil pod jeho vedením ke špičkovým evropským souborům. Stál také na začátku kariéry Karla Gotta, kdy i přes neúspěch v soutěži Hledáme nové talenty v roce 1958 rozpoznal jeho talent a umožnil mu tak odstartovat hvězdnou kariéru.

Karel Krautgartner spolupracoval také s Evou Pilarovou, Pavlínou Filipovskou, Václavem Hybšem, Jiřím Suchým, Vlastou Průchovou a mnohými dalšími osobnostmi domácí hudební scény.

Přímo z legendárního Studia A

Orchestr Karla Krautgartnera

Ranní Dvojka vzpomínala na tvorbu a život Karla Krautgartnera přímo v legendárního karlínského Studia A. Největší hity, na kterých se podílel, zazněly z dobové techniky a gramofonových desek.

Ve vysílání na svého kolegu vzpomínají Václav Hybš, Petr Janda, Josef Zíma, Jiří Suchý nebo Laco Déczi. Speciálním hostem byl také herec a moderátor Nočního mikrofóra Vasil Fridrich, díky jehož hlasu ožívají úryvky rozhovorů uveřejněných v 60. letech v časopise Melodie.

Největší hity

Dalibor Gondík a Regina Květoňová vybrali do vysílání nezapomenutelné evergreeny jako Den je krásný v podání Karla Gotta a Jany Petrů, Dva modré balónky Josefa Zímy, Je po dešti Judity Čeřovské nebo Krásná neznámá Petra Jandy. Právě pod těmito hity je totiž Karel Krautgartner spoluautorsky podepsán.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.