Den architektury! Procházky po českých a moravských městech s architekty a teoretiky ZDARMA!

30. září 2015

Celorepublikový festival Den architektury se uskuteční v letošním roce popáté, od 2. do 4. října. Akce se koná u příležitosti Světového dne architektury. Program proběhne ve 49 českých městech a na Slovensku.

Plánováno je několik desítek akcí ve formě procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. Festival zahrnuje, pod názvem Hurá dovnitř, exkurze do jindy nepřístupných interiérů, a také tematickou filmovou přehlídku Film a architektura v kině Světozor a v Kině 35.

Otázky, které si kladou pořadateléDen architektury, který od roku 2011 pořádá občanské sdružení KRUH, propaguje zájem o městské prostředí, jehož součástí je kvalitní zástavba. Je však architektura a veřejný prostor společným zájmem? Stane se kvalita pobytu a prostředí v českých městech prioritou zastupitelů a součástí dlouhodobé strategie rozvoje českých a moravských měst? Jak jsme schopni reagovat na měnící se klimatické, populační, etnické podmínky v našem prostředí?

03482334.jpeg

Motto: Co bude za 5 let…

„Den architektury přináší inspiraci pro města a jeho obyvatele. Náš festival je příspěvkem k debatě mezi architekty, politiky a veřejností o podobě a potřebách naší společnosti. Prostřednictvím něj se snažíme vzbudit zájem o architekturu v měřítku lidského rozměru a potřeb každodennosti“, říká architektka a zakladatelka Dne architektury Marcela Steinbachová k letošnímu tématu .

Spustit audio