Dělníci v Chrudimi při stavbě kanalizace našli část 500 let staré brány

31. říjen 2017

Na rušné křižovatce uprostřed Chrudimi čekalo překvapení. Při stavbě kanalizace tam bagr narazil na pískovcové bloky. Archeologové si tak mohli prohlédnout základy Svatokřížské brány, která měla chránit předměstí před nepřáteli. Ve výkopu se na chvíli ukázala půltisíciletí stará historie.

„Ve výkopu je vidět základové zdivo někdejší Svatokřížské nebo také Batikovské brány, která je poprvé připomínána v roce 1480. Chrudim je poměrně zajímavá, protože jako jedno z mála českých měst má opevněné i předměstí. Byť v minimalistickém duchu, protože tady byly postaveny pouze jednotlivé branské objekty z kamene, zbytek byl dřevěný,“ vypráví archeolog chrudimského Regionálního muzea, Jan Musil.

Čtěte také

O stavbě zmínky byly, dalo se tedy počítat s tím, že se jednou objeví. Archeologové ale neznali přesné místo, kde zbytky opevnění budou. „My jsme jen nevěděli přesně, na kterém místě se to bude nacházet. Ta stavba byla zbořená někdy po roce 1786, to je poslední její ikonografické zobrazení. Jediné, o co se opíráme, je držba jistého Tobiáše Batíka, podle kterého se pak brána jmenovala. Ale teď konečně máme hmatatelný důkaz,“ říká Jan Musil.

Základ městské brány tvoří masivní opukové zdivo

Jak brána vypadala, archeologové vědí. Nejstarší veduta, na které je zobrazena, je z roku 1600. „Jednalo se o nízkou věžovitou stavbu se zaoblenými rohy, zhruba hranol, který byl opatřen dvěma řadami střílen. Nyní bylo nalezeno základové zdivo z velkých pískovcových kvádrů, standardní skládané opukové zdivo. Je tam i požárová vrstva, takže ta stavba minimálně jednou vyhořela. Před archeology tak stojí spousta dalších otázek, na které budeme muset časem odpovědět,“ doplňuje archeolog.

Čtěte také

Základy brány byly schované pod zemí 230 let. Zůstanou odkryté jen chvíli, stavbaři je zase hned zasypou.

V Chrudimi našli základy městského opevnění
autor: kop
Spustit audio