Dělnice humoru černého jak anýzové vejce

9. září 2011

„Jsem konformní, mám byt, manžela a práci. Nemám milence a čas se mi pod rukama ztrácí.“

Když se v roce 2006 ocitly Adéla Elbel a Zuzana Fuksová na chatě s kamarády, probíhal právě hokejový šampionát, který sledovala většina osazenstva. Z nudy začaly Adéla se Zuzanou vymýšlet svérázné rýmy. Zrodila se tak kapela Čokovoko. Koncerty dvojice svérázných rapperek, které o sobě prohlašují, že nemají hudební nadání, byly pro nezasvěceného posluchače bezmála kulturním šokem. Neumělý rap byl ovšem vyvážen třeskutě vtipnými texty, a tak si kapela brzy vybudovala početnou fanouškovskou základnu.

První album s názvem Best of vzniklo „na koleni“ v obýváku a je volně ke stažení na internetových stránkách www.cokovoko.cz. Skupina ovšem prohlašuje, že se nejedná o oficiální album. Ani opovržení ze strany většiny pravověrných hiphoperů nezastavilo Ćokovoko v rozletu, a tak se v dubnu letošního roku objevilo na pultech první „oficiální“ album s názvem Hudba. CD vybavené kolážemi Zuzany Fuksové obsahuje třináct nových písní o životě ženy, sebevraždě, menstruaci, monogamii, štěstí, autostimulaci apod., které opět nepostrádají specifický humor. Dohromady se tak produkce Čokovoko dá shrnout do tří slov: Best of Hudba.

02317036.jpeg

Adéla Elbel a Zuzana Fuksová budou hosty Čajovny v pátek 9. září. Pořad připravil v brněnském studiu Českého rozhlasu Radim Nejedlý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.