Dejte věcem druhou šanci, učí zákazníky ve švédské upcyclingové obchodní galerii

Když se vám v garáži nebo třeba ve sklepě nahromadí nepotřebný nábytek, sportovní vybavení, elektronika nebo cokoliv jiného, nejspíš to všechno naložíte do auta a odvezete do sběrného dvora. Ve švédské Eskilstuně to mají podobně, jen se předtím zastaví ještě v obchodní galerii ReTuna, kde se prodává výhradně recyklované nebo organicky a udržitelně vypěstované zboží. Mezi zákazníky se přimíchal i reportér Vojtěch Koval.

Když vejdete do nákupní galerie ReTuna, na první pohled ji možná ani nerozeznáte od běžného nákupního centra. Hned za dveřmi ve vstupní hale máte výhled na tři nebo čtyři místní obchody – je tu krám se sportovním vybavením, přímo naproti dveřím zahradní nábytek a taky obchod s bytovými doplňky.

Nechceme se utopit v odpadcích, vyzývají dobrovolníci na ostrově Korfu. A učí místní recyklovat

Podle oficiálních údajů tvoří 44 procent celkového odpadu v Řecku bioodpad, zbytek je recyklovatelný odpad

Na řeckém ostrově Korfu se v posledním roce řeší hlavně odpadky. Jedna oficiální skládka je přeplněná a  druhou brání místní obyvatelé vlastním tělem. A tak někteří vzali osud ostrova do svých rukou a založili dobrovolná recyklační centra. Pro osvětu se rozhodla i Slovenka Andrea se svým mužem Christosem, protože už se na neutěšenou situaci nemohli dívat. V recyklačním centru u jejich plážové kavárny se byla podívat reportérka Pavla Smetanová.

Napovědět, že hlavní tón tady udávají použité věci, může dekorace uprostřed vstupní haly – lavička a strom, který na první pohled není živý.

Listy jsou vyrobené z recyklovaného plastu, nejspíše z PET lahví. Možná to není vidět, ale i ta lavička je z použitého materiálu – z opěradel křesel. Vezmete něco starého nebo možná i rozbitého, zapojíte trochu zručnosti a zvýšíte tím hodnotu té věci,“ vysvětluje mi mažerka Anna Bergstömová princip upcyclingu.

McDonald trochu jinak

Zboží, které si v ReTuně můžete koupit, sem zadarmo, přivezli lidé z Eskilstuny a blízkého okolí. „Tady přijímáme, co lidé přivezou. Často přijíždějí autem, třeba proto, aby něco vyhodili ve vedlejším recyklačním centru,ale nejdříve se zastaví tady,“ ukazuje mi Anna příjem zboží.

Je to trochu jako drive through v McDonaldu. Zaparkují tu a naši zaměstnanci jim pomůžou všechno vyložit. Ti lidé v podstatě nemusí ani vystoupit z auta.“

Na první pohled vypadá obchodní galerie ReTuna jako jakákoliv jiná

Už je nepotřebujete? Nevyhazujte je!

Obchody v ReTuně platí nájem a v jeho ceně dostávají kromě prodejního prostoru právě i bezplatný přístup k těmto přivezeným artiklům. I tak ale musí ReTuna část tohoto zboží nakonec vyhodit.

„Dostáváme toho víc, než zvládneme znovu použít,“ připouští manažerka upcyclingového obchodního domu

Dostáváme toho víc, než zvládneme znovu použít. U některých věcí hned vidíme, že je na nic nevyužijeme. Ale chceme, aby si lidé zvykli na to, že sem můžou přijet a nechat ty věci tady, místo aby je rovnou vyhodili. Aby si zvykli dávat jim druhou šanci,“ říká mi Anna Bergströmová.

Komoda jako květináč

V ReTuně je celkem jedenáct různých obchodů, jeden z nich se ale na první pohled trochu odlišuje. U vchodu vás přivítá komoda, kterou sem zjevně také někdo přivezl jako nepotřebnou. Květinářství Ecoflor teď její povytažené šuplíky využívá jako designové květináče.

Recyklace je nákladná a není všespásná. Jde to i bez odpadů a obalů, tvrdí propagátorka Zero waste

plasty, plastové znečištění, ilustrační foto

Na přelomu století může v oceánech plavat více plastů než ryb. Až 8 milionů tun plastu končí každý rok v oceánech a mořích. Evropská unie chce bojovat proti jednorázovým plastům a dosáhnout toho, aby do roku 2030 byl každý obal recyklovatelný.

Všechny květináče a zahradní nábytek jsou zrecyklované. A všechny květiny jsou vypěstované s ohledem na udržitelný rozvoj. Není to jen o tom, že jejich pěstitelé nepoužívají chemikálie. Taky si vybírám dodavatele, u kterých vím, že jejich zaměstnanci dostávají pořádně zaplaceno,“ vysvětluje majitelka obchodu Maria Larssonová, jak květinářství zapadá do konceptu upcyclingu.

Ani bunda nazmar

Odložené věci ze skladu ReTuny využívá Maria jako dekorace nebo z nich vyrábí své vlastní, upcyklované zboží.

Třeba tahle lampa a tyhle květináče jsou vyrobené ze starých roztrhaných kožených bund a ošklivých květináčů, které sem lidé přivezli. Vyrobit je mi trvá asi 10 hodin. Poslední dobou mi píšou lidé z celého světa, že by si je chtěli koupit. A na to jsem moc pyšná,“ směje se.

Odložené věci ze skladu ReTuny využívá Maria jako dekorace nebo z nich vyrábí své vlastní, upcyklované zbož
autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související