Dějiny násilí. Další otevřená zpověď Édouarda Louise

14. říjen 2019

Když se spisovatel Édouard Louis o vánočním večeru v roce 2012 vracel z posezení se svými přáteli, připojil se k němu neznámý muž severoafrického vzhledu. Po počátečních rozpacích ho spisovatel nakonec pozval k sobě domů, kde spolu strávili noc. Nad ránem však situace eskalovala a neznámý mladík Louise znásilnil a dokonce se ho pokusil zavraždit.

Čtěte také

Právě k této události se mladý francouzský spisovatel vrací ve své druhé knize „Dějiny násilí“, kterou v překladu Sáry Vybíralové vydává nakladatelství Paseka. U pouhého popisu události tehdejší noci ale Louise nezůstává a v textu se vrací i do rodného městečka Hallencourt, kde se odehrával děj populárního debutu „Skoncovat s Eddym B“.

„Volba názvu knihy souvisí s akademickým zázemím autora. Vystudoval sociologii na pařížské Sorbonně a jeho učitelem byl sociolog Didier Eribon, který v nové knize také vystupuje jako postava. Eribon je autorem slavné monografie o Foucaultovi, mezi jehož nejznámější díla patří Dějiny šílenství v době osvícenství a Dějiny sexuality. Název knihy je tedy jasnou aluzí na Foucaulta, a přestože příběh vychází z konkrétního traumatického životního zážitku, tak kniha nechce být pouhým realistickým popisem skutečnosti. Snaží se ukázat, že se v té situaci protnulo hned několik druhů násilí, které měly za následek, že to celé vyeskalovalo v pokus o vraždu,“ říká literární kritik Jan Bělíček.

Skoncovat s Eddym B. a Dějiny násilí

Kniha Dějiny násilí v mnohém navazuje na debut Skoncovat s Eddym B., stylově se ale odlišují. „Zásadní stylistickou změnou je druhá vypravěčka, autorova sestra Klára. V textu dochází k různým střetům, vzájemně se popírají a hádají. Na rozdíl od Skoncovat s Eddym B. autor v Dějinách násilích často sahá do sféry esejistiky, k sociologickým úvahám a reflexím. Předchozí próza dokázala všechny úvahy demonstrovat v ději samotném, do kontextu si je dával čtenář sám. Teď tuto práci dělá Édouard za čtenáře.“

Spustit audio