Debut Pražského jara: Premiéra skladby Šimona Vosečka pod taktovkou Bena Glassberga

19. květen 2019

Poslechněte si záznam koncertu PKF Prague Philharmonia se dvěma mimořádnými debutanty a světovou premiérou. Ve Vídni velmi úspěšný český skladatel Šimon Voseček zkomponoval na objednávku festivalu skladbu Hypnos. Jméno řeckého boha spánku souvisí s mystickým vyzněním a snovou charakteristikou podvědomí.

PROGRAM
Šimon Voseček: Hypnos (světová premiéra skladby na objednávku Pražského jara)
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Es dur KV 417
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie č. 40 g moll KV 550

PKF – Prague Philharmonia
Ben Glassberg - dirigent
Alexandre Collard - lesní roh

Debut Pražského jara, Prague Philharmonia, Ben Glassberg a Alexandre Collard

Mladý dirigent Ben Glassberg vyhrál nejvýznamnější dirigentskou soutěž a orchestr vedl naprosto jistě a temperamentně. Skvěle se představil také loňský vítěz soutěže Pražského jara, hornista Alexandre Collard.

Mám tvůrčí svobodu. Nepředepisuje se mi, kterým směrem by mělo jít moje hudební myšlení, říká Šimon Voseček

Šimon Voseček a Ben Glassberg

Světové premiéry byly vždy pevnou součástí Pražského jara. Vedení festivalu láká objevovat nové talenty a pestrost současné hudby. Letos byla s objednávkou oslovena trojice mladých autorů, v jejichž tvorbě se dnešní svět zrcadlí pokaždé jedinečným způsobem. Jsou to Jana Vöröšová, Jakub Rataj a Šimon Voseček, který pro festival vytvořil kompozici s názvem „Hypnos“.

Po čistém a elegantním provedení Mozartova Koncertu pro lesní roh č. 2 navíc přidal skladbu svého krajana Olivera Messiaena z cyklu Od kaňonů ke hvězdám. A publikum žaslo nad barevnou škálou, kterou lesní roh může zahrát. Vrcholem programu je asi nejslavnější Mozartova Symfonie č. 40 g-moll.

Spustit audio

Související