Dean Young: Nic není tak vážného jako žert

Pořad věnovaný současnému americkému básníkovi, jeho jemnému a proto selhávajícímu vidění světa, jeho nic nešetřící poezii, za kterou byl v roce 2005 nominován na Pulitzerovu cenu.

Poslouchejte na Vltavě 24. ledna 2016 ve 20:00.


Americký básník Dean Young (narozen roku 1955), u nás naprosto neznámý autor, je poměrně výraznou postavou s plachým pohledem a zdrcujícím humorem. Už název Schůzek s literaturou, které jsme se rozhodli mu věnovat - Nic není tak vážné jako žert - naznačuje, že se budeme pohybovat v mantinelech grotesky, že se dotkneme surrealismu i neuchopitelnosti dnešního života.

To vše ovšem Young ve svých básních zpracovává tvorbou naprosto precizních metafor, které navíc dokáže nekompromisně komentovat. Není vhodnější příležitost, jak nahlédnout do současné americké poezie, než skrze básně Deana Younga. Autor pořadu a překladatel jeho básní - Jiří Procházka - navíc tyto Schůzky s literaturou formálně uchopil jako poťouchlý fiktivní rozhlasový rozhovor.


Účinkují v něm Vladimír Hauser, Veronika Lazorčáková a Jan Kolařík.Improvizace na bicí hraje Roman Mlynář. Režie pořadu Tomáš Soldán.

Natočeno v Olomouci.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina Regiony v Českém rozhlase Olomouc
Spustit audio