David Tichý – architekt

20. září 2013

Autor mnoha pozoruhodných bytových domů získal řadu prestižních cen

David Tichý se narodil v Chrudimi, ale považuje se za Pardubáka. K architektuře tíhl už od malinka, kdy takřka neodložil blok a pero. Přesto začal svá vysokoškolská studia na Stavební fakultě ČVUT, odkud po dvou letech přešel na Fakultu architektury, kterou absolvoval u prof. Aleny Šrámkové v roce 1996. V letech 1996 až 2005 pokračoval na doktorandský program teorie architektury na FA ČVUT se zaměřením na mezigenerační koncepty bydlení. Za disertační práci „Koncept skupinového bydlení“ získal v rámci ČVUT cenu rektora. V roce 1998 působil na téže fakultě jako asistent v ateliéru arch. Jeníčka a od roku 2007 učí ve společném ateliéru spolu s Michalem Kohoutem.

Jako architekt pracoval ve Studiu VM Vlada Miluniče, v Architekturbüro Ivan Považan, v Architekturbüro Peter Lanz nebo ve studiu MŠAA Michala Šrámka. Od roku 2012 je společníkem architektonické kanceláře UNIT architekti, ve kterém se podílel na řadě pozoruhodných realizací. Mezi jeho díla patří bytové domy Vackov, které rozvíjejí princip společného bydlení. Tato realizace získala čestné uznání v kategorii Novostavba na Grand Prix Architektů 2013 a byla nominována na Evropskou cenu za současnou architekturu. Jeho architektonicky pozoruhodný nízkoenergetický rodinný dům ve Vonoklasech získal první cenu na mezinárodním srovnání českých a slovenských architektonicky a energeticky výjimečných staveb Building Efficiency Awards 2012 v kategorii rodinné domy.

Obytný soubor na Vackově


Kdo bude dalším hostem Jolany Voldánové? S Pardubicemi a Chrudimi několik let spojil svůj život známý hudebník Ivo Pavlík. Objevitel (a později také manžel) zpěvaček Věry Špinarové a Heidi Janků ve Východních Čechách působil v 60. letech několik let jako učitel. Jak na svoje tehdejší působení v našem kraji vzpomíná? Proč se vrátil zpět do Ostravy? A jak se mu v jeho osmdesáti letech dnes daří? To se dozvíte v pořadu Rande s Jolanou v pátek 27.9. ve 13:10.

Jolana Voldánová a hudebník Ivo Pavlík
Spustit audio