David Sedaris: Divadelní vir a Kyklop. Dvě povídky nejpopulárnějšího amerického humoristy současnosti

19. listopad 2021

David Sedaris je jedním z nejzábavnějších současných amerických prozaiků, humorista nového střihu, který ve svých textech zabydluje všechny nově objevené končiny naší technické civilizace i vzájemných vztahů. Dvě povídky z jeho knihy Naháč poslouchejte v podání Jaroslava Plesla on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Plesl
Připravila: Marie Nováková
Překlad: Hana Ulmanová
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2014

David Sedaris (*1957) vyrůstal ve městě Raleigh v Severní Karolině v USA, žil porůznu ve Spojených státech a později (snad i nyní) ve Velké Británii. Jeho povídky jsou autobiografické a velice sebeironické. Zdrojem příběhů je zejména současné maloměsto, rodina, studium na univerzitě, která není příliš prestižní, nutnost přivydělat si, vlastní homosexuální orientace, korektnost ve vztahu k okolí a nejrůznější obsese pramenící z moderní civilizace. Sedarisova rodina je řeckého původu, což vnáší do příběhů i téma odlišných kulturních a civilizačních tradic.

David Sedaris je také velice ceněný rozhlasový autor a performer. V 90. letech měl ohromný úspěch s předčítáním svého deníku na jedné rozhlasové stanici v Chicagu a časem i na dalších rozhlasových stanicích se proslavil svým autorským čtením. Ve Velké Británii s ním uskutečnila BBC seriál živých nahrávek. Dopracoval se registrovaného partnerství i čestného doktorátu, ale ve svých textech je dál mluvčím nejistých, zakomplexovaných mladých lidí, kteří se necítí být předurčeni pro kariéru v byznysu a těžko hledají zařazení ve společnosti, jíž vládnou představy o životě jako z televizního seriálu.

Pro vltavskou Dopolední četbu jsme vybrali dvě povídky z knihy Naháč v překladu Hany Ulmanové (Argo 2013).

autoři: Marie Nováková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio