David Mareček: Proč máme problém s Kunderou?

2. duben 2019

Světoznámý spisovatel, brněnský rodák Milan Kundera včera (ne)oslavil své 90. narozeniny. Desítky let žije ve Francii a píše francouzsky. Je to pořád český spisovatel?

„Milan Kundera je jako autor pro nás těžko uchopitelný právě tím, že od roku 1975 žije ve Francii. Lidé říkají: Je to francouzský spisovatel českého původu. On ale francouzsky píše až od 90. let,“ připomíná v pořadu Jak to vidí David Mareček.

„Je zvláštní, že to mnoho lidí bere, jako kdyby se odcizil, místo aby měli radost z toho, že se Čech, nebo moravák, prosadil na tak velkém jazykovém trhu,“ stěžuje si generální ředitel České filharmonie. „Zrovna Francouzi s tím ale problém nemají.“

Stravinskij a Chopin jako Francouzi?

Milan Kundera

„V knihách o hudbě se tam dočtete, že Stravinskij nebo Chopin byli francouzští skladatelé. Přitom prokazatelně jeden je z Ruska, druhý z Polska. Francouzi prostě přijímají, co přichází zvenčí. A my někdy máme tendenci naše hrdiny, umělce a vědce trochu relativizovat a odcizovat a je to škoda.“

„Vždyť co to jenom muselo být, než se propracoval k tomu, aby jazyk zvládl tak, že jím může psát?“ ptá se Mareček. „Navíc mám zkušenost z rozhovorů s cizinci, že Kunderu řadí mezi české spisovatele.“ Co jeho osobně na díle Milana Kundery nejvíc oslovuje?

Kundera múzický

„Kundera mě oslovuje tím, že je to člověk múzický. V útlé knize esejí Můj Janáček představuje Janáčka takovým způsobem, který ho i člověku hudby neznalému ukáže jako osobnost a naláká ho. To mě u nehudebních umělců vždycky fascinovalo.“ Jak moc je to ale přesné?

„U Kundery docela dost. Protože Kundera je přesný spisovatel. Podobně jako třeba Škvoreckého Scherzo capriccioso o Dvořákovi. Největší cena těchto děl je v tom, že vás dokážou nadchnout. Asi největší protipól je Formanův Amadeus. Už ta předloha je fakticky nepřesná, ale to dílo vás taky přitáhne k Mozartovi a jeho hudbě.“

Další témata: 90. narozeniny Milana Kundery; přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio; Bauhaus; projekt České filharmonie se sborem Čhavorenge Idy Kelarové; dvojí kvalita potravin; michelinské restaurace u nás a česká gastronomie.

Spustit audio

Související