David Knopfler - v honbě za džinem až do Prahy

23. květen 2003

Ti, kdo se chystali na květnový koncert Marka Knopflera, ještě nemusí propadat zoufalství ze zrušení jeho vystoupení způsobené zraněním z nemilé nehody na motorce. Mnohého z toho, co by bývalo na jeho koncertě zaznělo, se zejména příznivci původních Dire Straits v trochu jiné, přesto stejně "oprávněné" podobě dočkají. Pátého června navštíví Prahu jeho bratr David, mimo jiné jeden z těch, kdo v roce 1977 Dire Straits spoluzakládali.

Pořadatelé z produktivního tandemu Popmuseum - Joe's Garage, tentokrát zaštítěni i podporou Hlavního města Prahy, se koncert Davida Knopflera rozhodli situovat, snad z nejistoty z návštěvnosti, do relativně malého prostoru Lucerna Music Baru. Ať budeme případné zážitky živého setkání s oběma bratry srovnávat, nebo ne, jisté je jedno - pražské vystoupení Davida Knopflera bude rozhodně unikátní. Unikátní velikostí prostoru, unikátní repertoárem (minimálně u odlišně pojatých písní Dire Straits, které dodnes z playlistů obou nevypadly), unikátní už tím, že, narozdíl od Marka, Prahu ještě nenavštívil.

David Knopfler

O tom, že přístup k hudbě se u bratrů Knopflerů od dob, kdy se každý vydal od Dire Straits svou cestou, vychýlilo trochu jiným směrem, svědčí i poslední Davidovo album "Wishbones" /2001, Warner Music/. Vedle Markovy možná úspěšnější a plánovanější dráhy, již stále protínají vysoká pódia hal a stadionů, jde ta Davidova pomalejším, klidnějším a ne tak viditelným tempem. Kořeny mají oba stejné, o tom žádná. Pop v tom nejupřímnějším slova smyslu každý po svém vždy hráli a hrát patrně budou. I shodné hudební inspirace (od melodického art rocku, přes country až k živočišnému irskému folklóru) by se daly vypozorovat u obou. David se možná však přeci jen projevuje v trochu subtilnějších polohách; svou měkkostí, hudebním záběrem a citem pro aranže, se možná více než bratrovi blíží poklidnému výrazu J. J. Calea. Nakonec nejpřesněji se vyjadřuje ke své hudbě sám - "V Dire Straits jsem se naučil přetlumočit intimnosti z ložnice velké hale. Od doby, kdy jsem z kapely odešel, jsem chtěl přijít na to, jak zavřít džina zpátky do lahve.". Nám nezbývá než uznat, že, alespoň dle poslední desky, v cestě za znovuuvězněním džina příjemně postoupil. Uvidíme, jak se "intimnostem z ložnice" povede první červnový čtvrtek v Lucerna Music Baru...

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.