David Hrbek: Seznámit Suzanne Vega a Václava Havla byl můj životní majstrštyk

2. březen 2018

David Hrbek pochází z olomoucké rodiny s částečně židovskými kořeny.  Svůj původ reflektuje v autobiograficky laděných povídkách, v nichž se vypisuje z  prožitků radostí, úzkostí a pochybností dětství a dospívání. Vychází z rodinné historie, která se odehrála ještě před jeho narozením, ale především s humorem a poeticky vzpomíná na často soukromé situace, které jako kluk prožil s rodiči a s bratrem a později také s rodinou, kterou sám založil.

Tyto literární texty vyšly v jeho jediné povídkové knížce nazvané Dvacet zářících drahokamů. Na rozdíl od svého bratra Daniela, který si zvolil přímou cestu k divadlu, a stal se režisérem a ředitelem Švandova divadla v Praze, vystřídal David Hrbek několik profesí, než zakotvil jako lektor v Muzeu umění. Stejně jako jeho otec vystudoval anglickou a českou filologii na Univerzitě Palackého. Krátce pracoval v knižním vydavatelství a sedm let učil na gymnáziu.

Od roku 2011 moderuje scénické rozhovory, kam si zve řadu významných osobností kulturního a společenského života. Hosty jeho pořadu byli Libor Pešek, Jindřich Štreit, Bára Hrzánová, Věra Čáslavská, Pavel Pafko, Otakar Motejl a řada dalších osobností z České republiky i ze zahraničí, mezi nimi i písničkářka Suzanne Vega. Jejich setkání se později vyvinulo v přátelský vztah, a každoročně se spolu setkávají.

Ivan Binar: Člověk nemůže očekávat, co si vysní, realita je vždycky jiná

Ivan Binar

Na sklonku šedesátých let se v Ostravě intenzivně věnoval mnoha aktivitám, mimo jiné divadlu. Po návratu z vojny se jako autor i herec podílel na představeních Divadelního klubu Waterloo. Série představení parodie na prózu „Syn pluku“ byla v roce 1971 ukončena zatčením protagonistů, soudním procesem a nepodmíněným vězením.          

Scénické rozhovory v současné době probíhají v olomouckém Divadle Hudby a ve Švandově divadle na Smíchově. Dvanáct z nich se dočkalo  knižního vydání v publikaci nazvané Všechno je sázka. Kromě toho se hlouběji ponořil do rozsáhlejších rozhovorů určených ke knižnímu zpracování. Jejich protagonisty byli architekt a divadelník David Vávra, fotbalista Vladimír Šmicer a fotograf Robert Vano.

David Hrbek je autorem libret muzikálu a oper, které vytvořili společně s olomouckým hudebním skladatelem Tomášem Hanzlíkem. V současné době nachází radost také v kapele s názvem Tak co?, kde hraje na basovou kytaru a především píše písničkové texty.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio