David Grossman: Literatura je lék na fake news, klišé, předsudky i kýč

16. květen 2018

Spisovatel David Grossman nerad vypráví vtipy, neumí to. Umí ale o vyprávění vtipů napsat výborný román. Jmenuje se Přijde kůň do baru. Název knihy je začátkem známého typu vtipů, pointa ale jako jediná v románu nezazní.

„Nejznámější pointa je, přijde kůň do baru a barman se ho zeptá, proč máte tak protáhlý obličej? („long face“, koňskou hlavu) … a tohle slovo ´protáhlý´ v hebrejštině neexistuje, proto tam ta pointa není, vysvětluje autor, který za tuto svou poslední knihu obdržel Mezinárodní Man Man Bookerovu cenu.

Hrdina jeho románu, Dovaleh, muž v krizi středního věku, se prostřednictvím stand-up komedie snaží vyrovnat se svou minulostí. Dojít k tomu, kdo vlastně je. Ve hře je tu nejenom osobní historie, ale i historie státu Izrael, lemovaná etnickým napětím, nenávistí a násilím. „Vtipy mu umožňují vpašovat do vystoupení i něco jiného, mnohem dramatičtější obsah…,“ vysvětluje spisovatel.

Grossmana vtipy fascinují jako literární žánr, jako určitý přesný způsob vyprávění, které má univerzální charakter, protože jakmile se začne vyprávět vtip, víme, že přichází něco, čemu se budeme smát. Ať žijeme v Jeruzalemě, Praze nebo New Yorku.

Lidé jsou při vtipu dodnes překvapeni tím, jak je možné změnit pohled na věci. Lidi vtipy osvobozují, dávají jim obrovskou flexibilitu. Nic nemá jedno vysvětlení, nebo jednu možnost, jak se na věci dívat.

David Grossman, Svět knihy 2018

Podobnou schopnost převrátit zaběhaný pohled a vykolejit lidi z dráhy jejich tradičních předsudků má podle Grossmana celá literatura. Díky psaní, které je kromě vyprávění příběhů především upřesňováním výpovědí, popisů a charakteristik, hledáním pravých a pravdivých slov, se člověk může na svět podívat s odstupem a jinak, může lépe pochopit druhé i sebe sama. A to je důležité zejména dnes, kdy se naší době začalo říkat post-faktická, „doba falešných zpráv“, v níž podstatnou roli ve vytváření názorů a postojů hrají média, připomíná Grossman:

Média používají klišé, předsudky, kýč a kýč je velmi silná složka vzduchu, který dnes dýcháme. Když ale píšete literární dílo, musíte trvat na přesném vyjádření, na nuancích, musíte nazývat věci přesnými a vhodnými jmény, a když nás média podvádějí a manipulují, my to i díky literatuře víme! A to je důležité pro spoustu lidí.

Hvězdy literatury, besedy, čtení. Vltava vysílá ze Světa knihy 2018

ArtCafé na Světu knihy, Sofi Oksanen

Český rozhlas Vltava se tradičně zapojuje do největšího tuzemského svátku knih a literatury přímo na místě v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze, i ve svém vysílání. I letos čeká na milovníky knih bohatý program v podobě desítek veřejných diskusí, debat, knižních prezentací, autorských čtení a vyhlášení řady prestižních literárních cen.  Nechybí ani doprovodný program, kterého se zhostí čeští i zahraniční komiksoví tvůrci nebo hudebníci.

„Komediant“ Dovaleh se v Grossmanově románu nakonec po dlouhých letech propracuje ke svému skutečnému já, které kvůli malé odvaze a tlaku okolí v sobě potlačil. Literatura jakožto inscenovaná stand-up komedie mu otevře cestu k sobě. Jak říká Grossman: „Poznat, kým skutečně jsme, to je důležité nejen pro individuální život, ale i pro společnost a národ. Po všech těch katastrofách, uvidět život, který jsme mohli žít a najít tak novou cestu pro nové pokračování života.“ 

 

autor: Petr Fischer
Spustit audio